„Iluzionistul", una dintre premierele saptaminii, poate fi vizionat la Hollywood Multiplex si la Movieplex.

Lungmetrajul abunda in scene de invocare a spiritelor,
dar personajul Jessicai Biel se trezeste de-adevaratelea Adaptare a unei povestiri de Steven Millhauser, cistigator al Premiului Pulitzer, lungmetrajul „Iluzionistul" are drept decor Viena inceputului de secol XX. „Povestitorul" - perspectiva lui este singura la care spectatorul are acces - este inspectorul de politie Uhl (Paul Giamatti), fidel printului Leopold (Rufus Sewell). Cel din urma are o rafuiala cu iluzionistul Eisenheim (Edward Norton) si din punct de vedere politic, si personal: se bat pentru favorurile ducesei Sophie von Teschen (Jessica Biel). De aici, un intreg conflict la nivel social si o intriga politista in care magia joaca un rol crucial.

Regizorul si scenaristul acestei coproductii ceho-americane este Neil Burger, un cineast care se afla la al doilea lungmetraj, dupa o pauza de cinci ani. In distributie figureaza doi fosti colegi de scoala: Norton si Giamatti. In plus, producatorii erau vechi amici cu starul din „Fight Club", iar acesta recunoaste ca faptul ca ii cunostea pe cei implicati a contribuit substantial la atragerea lui in proiect. Asta, si faptul ca iluzionistul Eisenheim era atit de diferit de personajele pe care le jucase pina atunci, afirma Norton intr-un interviu. Si Biel a declarat ca a jucat in acest film pentru ca pina la acest rol interpretase doar personaje moderne.

Receptarea filmului a fost entuziasta in spatiul anglo-saxon. „O eleganta fabula despre arta, iubire si politica. Edward Norton in cea mai buna forma!", scrie Peter Travers in „Rolling Stone", iar Stephen Holden, in „The New York Times", spune despre „Iluzionistul" ca „iti stirneste credinta in miraculos". „Variety" califica filmul drept „o melodrama de epoca, stilata si bine jucata", iar „The Observer" - „probabil o capodopera, o realizare de amploare, densa si ambitioasa".

Desi Jeffrey Lyons de la NBC’S Reel Talk l-a etichetat drept „calibru de Oscar", singura nominalizare la premiile Academiei de Film a fost minora, la categoria Cea mai buna imagine. De altfel, „Iluzionistul" a luat Camerimage, o distinctie ce recompenseaza operatoria. Altfel, compozitorul Philip Glass si actorul Edward Norton au mai obtinut premii pentru prestatia lor, dar nesemnificative, filmul ratind majoritatea nominalizarilor obtinute.

Incasarile „Iluzionistului" n-au fost colosale, filmul obtinind insa un profit decent. Bugetului de 16,5 milioane de dolari i-au corespuns 86.830.339 de dolari la box office, potrivit site-ului boxofficemojo.com, peste jumatate din suma fiind scoasa din buzunar de spectatorii americani. Suma a fost obtinuta in 26 de saptamini de la lansare. Cronica filmului, in ziarul de miine.

Un interviu cu autorul „Iluzionistului" puteti citi la www.cotidianul.ro/select