Stimati fani pro sau anti-Basescu, respirati putin. Acum comentam alt referendum. Eurovision 2007. Da, Eurovisionul este in ultima instanta tot un referendum. Pentru ca ierarhiile principalei competitii europene ale muzicii pop se stabilesc, in ultimii ani, prin televoting. Adica printr-o clasica consultare populara. Numai ca aceasta consultare populara s-a politizat si ea in ultimul deceniu - in 2007, chiar in exces - denaturind realitatea din concurs.

Nu a contat ca pe scena a evoluat o noua Jannis Joplin cu un blues de foarte buna calitate, nu a contat excelentul melanj dintre o soprana si un grup pop care a interpretat o piesa care, cu siguranta, va face vilva in Europa, nu a contat... Nimic din ceea ce a insemnat piesa buna, show de calitate, nu a prea contat. Alte criterii au stat la baza luptei pentru „Grand Prix"-ul de la Eurovision. Cel geopolitic cu componenta sa de vecinatate regionala si cel etnic - mai putin de condamnat la urma urmei, dar cu o puternica doza de subiectivism.

Nu vreau sa fiu gresit inteles, dar cind o tara ca Rusia are asigurate din start note mari de la sapte foste republici componente ale URSS, cind Serbia nu are nici o emotie in ceea ce priveste televotingul din cele cinci state care s-au desprins din fosta Iugoslavie, nu se poate vorbi de corectitudine. Este clar, elementul prosirb din zona Balcanilor si cel rusofon din fostele republici unionale se afla in spatele clasarilor nemeritate ale celor doua tari, locul 1, respectiv 3. Sau al mentinerii Moldovei - cu o piesa submediocra - in top 10.

Asa nu se mai poate continua. Daca se va mentine acest vot popular, se va ajunge ca interesul pentru o manifestare de excelenta sa scada dramatic si sa dea apa la moara celor care sustin inutilitatea competitiei. Trebuie ca televiziunile publice, si sper ca TVR nu va da dovada de pasivitate, sa solicite EBU - organizatorul Eurovision - schimbarea radicala a sistemului de acordare a punctelor in concurs. „Enervarea" mea nu are nici o legatura cu dezastrul echipei noastre. Acesta este un alt subiect.

Unul care tine de neprofesionalismul de care a dat dovada anul acesta staff-ul celor de la Todomondo.