Istoria ocuparii ilegale a locuintei de pe strada Stefan Mihaileanu 2 de catre Traian Basescu a fost recent relatata de catre presa care, respectandu-si statutul, a refuzat sa se faca pres la usa Cotrocenilor. La fel de revelatoare pentru mentalit
Istoria ocuparii ilegale a locuintei de pe strada Stefan Mihaileanu 2 de catre Traian Basescu a fost recent relatata de catre presa care, respectandu-si statutul, a refuzat sa se faca pres la usa Cotrocenilor. La fel de revelatoare pentru mentalitatea de hraparet si dispretul fata de lege si de morala profesate de presedintele-jucator este si povestea vilei de pe Bd. Aviatorilor 57.
"Imobilul a fost construit de pictorita Sabinela Negulescu inainte de razboi, cu un imprumut garantat cu ipoteca de catre parintii sai. Cand regimul comunist cauta case pentru noii <<demnitari>>, trebuia gasit ceva pentru Popescu-Puturi, viitorul director al institutului pentru istoria partidului. Fara nici un act de nationalizare, cu japca, sapte haidamaci au aruncat familia Negulescu in strada" - (cf. articolului "Basescule, vila inapoi!", Romania Libera - 10.12.1996). Familia alungata a locuit opt ani intr-o magazie de pe langa groapa Floreasca, 11 ani intr-o camera dintr-un bloc care s-a daramat la cutremurul din 1977, apoi intr-un apartament de stat de doua camere. Dupa 1989, d-na Negulescu a intentat actiune de retrocedare iar Popescu-Puturi, fara a mai astepta sentinta, a chemat-o sa vina "a doua zi" ca sa-i dea cheile.
Noul ocupant isi da arama pe fata
In culmea bucuriei, proprietara s-a dus la Ploiesti la o nepoata, s-o roage s-o ajute la mutat. N-a venit a doua zi, ci a treia zi, cand, spre disperarea ei, l-a gasit deja instalat in casa pe Basescu! In chiar ziua mutarii demnitarului comunist, demnitarului (neocomunist) Basescu i se si repartizase vila. Fratele deposedatei, reputatul regizor Jean Negulescu, i-a semnalat situatia lui Ion Iliescu insusi, memoriu ramas fara raspuns. Procesul de retrocedare a continuat, prilej pentru "jucator" de a minti, in sensul ca ar fi de acord sa se mute in locul familiei Negulescu - dar sa i se faca contract de inchiriere. Un tertip ca sa castige timp. Oricum nu avea de gand sa restituie vila proprietarului de drept. D-na Negulescu s-a adresat premierului Petre Roman care i-a dat un raspuns in spiritul eticii si echitatii feseniste: "Nu pot sa-l fortez sa iasa din casa".
Decizia Curtii de Apel nu a fost respectata
Procesul s-a incheiat la Sectia a 3-a a Curtii de Apel Bucuresti care a transat definitiv situatia, restituind proprietarei casa.
Cine isi inchipuie, insa, ca Basescu a respectat decizia magistratilor mutandu-se este un naiv. Cum sa paraseasca actualul campion al luptei pentru independenta justitiei o locuinta de lux primita pe daiboj? Ar fi impotriva naturii lui. Suntem convinsi ca urmatorul pasaj patetic din articolul citat i-a produs tot atatea emotii si reflectii morale cat lacrimile unui soarece, unui cotoi hamesit: "iti trebuie un tupeu extraordinar sa stai intr-o casa care nu este a ta si nici sa nu soliciti sa ti se repartizeze alta, pe care eventual s-o cumperi. Te-ai gandit vreodata, Basescule, la magazia in care a trait d-na Negulescu timp de opt ani? (...) Te-ai gandit vreodata, d-le ministru, ca, la 85 de ani, d-na Negulescu ar fi dorit sa revina in casa din care a fost aruncata in strada?"
Case peste case si deasupra alte case
Asadar, la sfarsitul lui 1996, dl Basescu locuia inca in vila, platind o chirie derizorie.
Statea acolo din 1991, cu repartitie de la ICRAL Herastrau. Apetitul sau imobiliar nu se opreste insa aici. Dupa cum afirma analistul politic Cornel Dan Niculae, intr-o carte aparuta in 2006, "in 1997, motivand ca imobilul din Bd. Aviatorilor 57 este revendicat de catre fostii proprietari, Traian Basescu a solicitat, in calitate de ministrul al Transporturilor, atribuirea unei locuinte de protocol. RAAPPS i-a repartizat pentru perioada mandatului de ministru locuinta din Bd. Prezan nr.4. (La doi pasi de vila ocupata abuziv - n.r.). In realitate, nu numai ca nu a parasit imobilul din Bd. Aviatorilor 57 dar, in 1998, Directia de Administratie a Fondului Imobiliar i-a prelungit contractul de inchirie pana in 2004. Chirias la propria primarie (in vila din bd. Aviatorilor 57), Traian Basescu a mai solicitat la RAPPS, in 2000, si prelungirea contractului de inchiriere pentru apartamentul din bd. Maresal Prezan nr. 4. Solicitarea Primarului General nu era una legala dar, la interventia ministrului PSD Serban Mihailescu, RAPPS i-a prelungit contractul de inchiriere".
Raportul "Apartamentul"
Pentru un timp relativ scurt, sef al Departamentului de Control al Guvernului (in timpul guvernarii CDR) a fost dl. Valerian Stan care, din cauza pacatelor numite onestitate, echidistanta si intransigenta dovedite in incomoda sa functie, si-a atras adversitatea varfurilor PD, PSD si chiar al unor liberali si taranisti (din aripa sinucigasa a partidului). Varful lor de lance a fost Traian Basescu a carui vocatie de diversionist politic a fost verificata chiar si pe pielea sefului sau Petre Roman. Valerian Stan a reunit, sub titlul generic "Apartamentul", dovezi privind ilegalitatile comise de demnitari din tot spectrul politic in materie imobiliara. (in extenso, documentele stau oricui la dispozitie pe siteul www.valerianstan.ro/link
"Documentele Departamentului de Control al Guvernului". Recomandam calduros aceasta fascinanta lectura). In temeiul indiciilor de savarsire a unor infractiuni, Departamentul de Control a sesizat, in noiembrie 1996, Parchetul General care, sub semnatura procurorului general adjunct Vasile Teodorescu, a trimis, abia dupa alegeri, un raspuns in coada de peste. In raport figura si modul cum fusese obtinuta vila din Bd. Aviatorilor 57. Mai exact, prin fals. (intr-o seara, la PRO TV, ministrul Basescu, inalt demnitar de stat, a avut, la adresa lui Valerian Stan, o remarcabila iesire marlaneasca, mitocania personajului suplinind lipsa de argumente, exact ca in retorica galagioasa de astazi destinata "poporului").
Fals si uz de fals
Iata faptele, in esenta: la 21.08.1991, ministrul solicita, din cota Guvernului, "o locuinta pentru mine si familia mea compusa din cinci persoane". Le completeaza chiar el numele si calitatea: Maria, sotie, Ioana si Elena - fiice si Dumitru - tata. Nu apare mama. Era solicitantul orfan? Nici vorba. Erau parintii despartiti? Nici atat. Sotia si fiicele demnitarului locuiau la Constanta pe strada Zmeurei nr.2, ambii parinti avand domiciliul tot la Constanta, pe Str. Arcului nr. 2, Bl. C3, Ap. 13 (cumparat de la stat cu actul nr.4089/5.03.91). Falsul este evident. Paul Jerbas, Secretarul General al Guvernului, cu adresa 15/4086/22.08.91 il trimite pe solicitant la ICRAL Herastrau pentru contractul de inchiriere a "locuintei ce vi s-a atribuit in Bd. Aviatorilor 57 formata din 6 camere si dependinte in folosinta exclusiva". A se citi: 140 mp suprafata locuibila, plus hol locuibil, plus dependinte, garaj, gradina. De notat ca vajnicul aparator de azi al legalitatii cunostea perfect situatia juridica a vilei. (Devotat, cum il stim, prietenilor, ministrul intervine pentru spatii locative si pentru cativa amici, in primul rand pentru Calin Marinescu care a obtinut, conform informatiilor noastre, un apartament de patru camere pe Calea Victoriei bl.12, et.4). Masluindu-si situatia familiala, ministrul Basescu a comis un fals, proba ca justitiarul confunda notiunea de demnitate cu notiunea de demnitar.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.