Divizia secreta a magnatului Ioan Niculae a reusit, ani de-a randul, sa scape basma curata pana la data de 11 mai anul curent, cand procurorii DNA i-au trimis in judecata pe cei doi fosti ofiteri SRI - generalul Ovidiu Soare si colonelul Gheorghe Dum
Divizia secreta a magnatului Ioan Niculae a reusit, ani de-a randul, sa scape basma curata pana la data de 11 mai anul curent, cand procurorii DNA i-au trimis in judecata pe cei doi fosti ofiteri SRI - generalul Ovidiu Soare si colonelul Gheorghe Dumitrache -, impreuna cu Cico Dumitrescu, acuzat doar de trafic de influenta, precum si pe Alexandru Tudor Georgescu, asociat la SC MIDOCAR SRL Bucuresti. Totodata, procurorii anticoruptie au dispus disjungerea cauzei pentru infractiunea de favorizare a infractorului in ceea ce-i priveste pe Ioan Niculae, Doru Crin Trifoi, fost secretar de stat in Ministerul Justitiei, Dorina Mihailescu, fosta sefa de departament in cadrul Secretariatului General al Guvernului Nastase, Iosif Armas, presedintele Federatiei Romane de Box si trei angajati ai RO Bank Ploiesti, Marcel Sampetru, fost procuror general adjunct al Romaniei, procurorii Gheorghe Muscalu si Constantin Placinta. In aceasta poveste mai sunt implicati ofiterii Corneliu Paltanea, Daniel Bucur, Sorin Cozma, Teodor Malaescu, Marian Rizea, Ioan Savu, Lucian Dumitrache, Gheorghe Stoica, Mihai Mirel Obreja, Constantin Marin, Daniel Ciobanu, procurorii Gheorghe Muscalu si multi altii.
Luare de mita si inselaciune
Inca de la inceput trebuie mentionat faptul ca generalul in rezerva Ovidiu Soare, fost adjunct al directorului SRI, ocupa functia de sef al Inspectoratului pentru Apararea Constitutiei si Securitate Economica. El este acuzat de "luare de mita, instigare neurmata de executare la infractiunea de inselaciune, complicitate la infractiunea de folosire cu rea credinta a bunurilor societatii, intr-un scop contrar intereselor acesteia, fals in inscrisuri sub semnatura privata, asociere pentru savarsirea de infractiuni, omisiunea sesizarii organelor judiciare privind siguranta nationala a Romaniei, in varianta normativa, transmiterea de informatii cu caracter secret ori confidential, prin orice mijloace, in afara cadrului legal". Mai clar, acest ofiter de rang inalt, care a adus grave prejudicii de imagine institutiei in care a fost angajat, a pretins si primit mita de la mai multi oameni de afaceri in schimbul acordarii protectiei in fata legii. Gratie acestor infractiuni flagrante, Ovidiu Soare si-a construit doua vile in localitatea Calinesti din judetul Prahova. "Interventiile erau legate de initierea si derularea unor afaceri comerciale profitabile, dar si de obtinerea de solutii favorabile in cazul unor dosare penale", dupa cum au retinut procurorii DNA. Este de remarcat ca, in timpul cercetarii penale, inculpatii au incercat sa obstructioneze aflarea adevarului, mituind un denuntator, ca sa nu mai formuleze autodenuntul. "Tot in timpul cercetarilor, inculpatul Soare Ovidiu a falsificat un proces verbal de predare-primire a unui autoturism (marca Volkswgen Golf 4,4 motion facut pe comanda speciala in Germania) pe care in realitate il primise "cadou", fara intocmirea de acte legale si fara sa plateasca, de la SC MIDOCAR SRL Bucuresti, prin decizia inculpatului Georgescu Alexandru Tudor, administratorul societatii, care a dispus astfel ilegal de bunul societatii amintite", se mai arata intr-un comunicat al DNA.
Implicarea lui Cico
Omul de afaceri Mihai Lauruc, fost boxer, un apropiat al deputatului Iosif Armas, a fost arestat in 2002 pentru afaceri ilegale cu petrol. La interventia secretarului de stat in Ministerul Justitiei, Doru Crin Trifoi - devenit intre timp notar public -, acesta a fost pus rapid in libertate. Ulterior, Lauruc a dorit sa i se ridice sechestrul impus de instantele de judecata asupra unor cantitati importante de produse petroliere, in suma de doua milioane USD. In acest scop ar fi apelat la consilierul prezidential Cico Dumitrescu care, in schimbul unui comision consistent, s-ar fi angajat sa intervina pe langa procurorul general al Romaniei, Ministerul Justitiei, seful Inspectoratului General de Politie si procurorul general al Parchetului Curtii de Apel Ploiesti. Cum aceasta afacere a ramas fara rezultat, fostul amiral de la Cotroceni n-a intrat in posesia comisionului solicitat.
Eliberati ca sa nu vorbeasca
Sub controlul fostului ofiter de Securitate Ioan Niculae, ajuns unul dintre primii zece bogati ai Romaniei, in jurul Rafinariei ASTRA ROMANA SA Ploiesti s-a creat o adevarata retea mafiota, care a atentat la siguranta nationala a tarii.
Inca din anul 1993, colonelul SRI Corneliu Paltanea (ajuns comandant in Prahova intre 1996 - 2001) s-a implicat in afaceri ilegale cu petrol, care au mers pana la nesocotirea embargoului impus fostei Iugoslavii. Este vorba despre celebrul dosar "Jimbolia", care nici pana astazi n-a fost finalizat in totalitate, capii retelei aflandu-se inca in libertate. Impreuna cu adjunctul sau, colonelul Daniel Bucur, Paltanea si alti 21 de inculpati au fost arestati preventiv in dosarul "Petrolul", in urma denuntului omului de afaceri Florin Mihai. Cu spaga primita pentru distrugerea de informatii privind ilegalitatile cu petrol de la ASTRA ROMANA si chiar pentru protejarea transporturilor de combustibili cu automobile si cadre ale SRI, Paltanea si-a ridicat o vila la Cheia, Prahova, iar Bucur o alta la Magurele, in acelasi judet.
Interesant este faptul ca, dupa o scurta perioada de detentie, cei 23 de inculpati arestati preventiv au inceput sa vorbeasca, turnandu-se unii pe altii, dar si pe alte persoane sus-puse ramase in libertate. Urmarea a constat in faptul ca, la scurt timp, cu totii au fost pusi in libertate. Iar de atunci au trecut cativa ani, pana cand procurorii anticoruptie au repus aceste afaceri murdare pe tapet.
Presiuni dinspre Parlament
Un alt cutremur ce a zguduit din temelii conducerea SRI, in special pe cea coordonata de ofiterii mafioti prahoveni, a fost generat de fostul capitan Adrian Radu. Pentru ca a indraznit sa demaste ilegalitatile sefilor sai, acesta a fost dat afara din sistem, ba chiar a fost acuzat ca a dezvaluit secretele institutiei. Tertip din care deducem ca si afacerile murdare ale capilor SRI pot fi catalogate drept secrete de stat ori de serviciu.
Pe langa numerosi ofiteri de informatii, politisti si procurori, Radu a adus acuzatii grave si la adresa unor politicieni importanti cum sunt Adrian Nastase, Ovidiu Tiberiu Musetescu, Dorina Mihailescu si Ion Stan, presedinte al Comisiei de control a Parlamentului asupra activitatii SRI. Intr-unul dintre cazurile anchetate de Radu, numit "Distileria", lucrurile sunt ceva mai complicate. Dupa inlaturarea capitanului din sistem, ancheta a fost preluata de capitanul Romeo Cernica si maiorul Marius Soare, chiar varul generalului de la Bucuresti, recent inculpat de DNA. Cei doi i-au confirmat lui Adrian Radu urmatoarele: "Cazul Distileria se va inchide si arhiva din ordinul generalului de brigada Ovidiu Soare, care a precizat ca masura de prevenire in acest caz a fost luata personal de acesta la o partida de pescuit, cand l-a avertizat pe Stan Ion, presedintele Comisiei de control a Parlamentului asupra activitatii SRI, si masura a fost indeplinita". Dupa ce Marius Soare si Romeo Cernica au preluat dosarul "Distileria", acestia au incercat sa-si faca meseria in mod cinstit, ajungand la aceleasi concluzii stabilite anterior de capitanul Adrian Radu. Asta pana cand noul sef al SRI Prahova, Adrian Tudor, le-a ordonat sa inchida dosarul si sa-l arhiveze, din dispozitia expresa a generalului Ovidiu Soare. Fiindca n-au actionat conform ordinelor primite, cei doi au fost si ei dati afara din sistem. Adica, generalul a dispus indepatarea propriului var din SRI. Ceva mai tarziu, dupa ce a fost arestat preventiv in lotul celor 23 si apoi eliberat, fostul general Ovidiu Soare s-a dus la sora lui Marius Soare, cerandu-i sa intervina pe langa fratele sau, ca sa nu mai depuna marturii si probe cu privire la implicarea sa nemijlocita in faptele de coruptie privind dosarul "Distileria".
Ar mai fi de spus ca, in urma tergiversarilor judiciare in ceea ce-l priveste, fostul capitan SRI Adrian Radu s-a adresat Curtii Europene a Drepturilor Omului, cererea sa fiind inregistrata cu nr. 17.897/07.2007.
Soare e liber
In ciuda surprinzatorului fapt ca SC MIDOCAR SRL Bucuresti nu s-a constituit parte civila in dosarul penal, prejudiciul produs de generalul Ovidiu Soare se ridica la 136.678,86 RON (aproximativ 41.000 de euro). In baza art. 118, lit. C din Codul penal, urmeaza ca instanta sa dispuna confiscarea de la inculpatul Ovidiu Soare a 177.170 RON, precum si a 1000 de euro, si obligarea acestuia in solidar cu inculpatul Georgescu la plata catre bugetul de stat a sumei de 11.328,86 RON. Procurorii DNA au luat masura sechestrului asigurator asupra imobilelor proprietatea inculpatului Ovidiu Soare din Calinesti, Prahova. De asemenea, s-a dispus masura arestarii preventive a fostului general, care ulterior a fost inlocuita cu interdictia de a parasi localitatea.
Ingineria Niculae
Ca sa iasa din colimatorul anchetatorilor anticoruptie, Ioan Niculae si-a instrainat fictiv participatia la Rafinaria ASTRA, in anul 2003. Magnatul a regizat vanzarea unor actiuni catre firma KREYTON Ltd. din insulele virgine britanice, pe numele INTERAGRO SA ramanand doar 6,5 % din actiuni. Cu alte cuvinte, Niculae n-ar mai controla acum destinele rafinariei, care intre timp a fost adusa in stare de faliment, dupa un scenariu ce caracterizeaza ingineriile financiare ale acestuia. Numai ca in spatele KREYTON Ltd. se afla tot el.
Cercetarile continua
Procurorii DNA, care au finalizat dosarul in care sunt implicati fostii ofiteri SRI au decis, prin rechizitoriu, ca alte 17 persoane implicate in cauza sa fie anchetate in dosare separate. Unul dintre acestea se refera, potrivit NewsIn, la omul de afaceri Ioan Niculae, in spatele caruia s-ar afla substanta afacerilor murdare cu petrol din zona Prahova, supravegheate si protejate de factori importanti din SRI. De acelasi tratament vor avea parte fostul secretar de stat in Ministerul Justitiei, Doru Crin Trifoi, fostul sef al DIICOT, George Muscalu, pentru favorizarea infractorului, si fostul procuror de la Parchetul Curtii de Apel Ploiesti, ulterior cooptat in Consiliul Superior al Magistraturii, numitul Constantin Placinta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.