Diferenta dintre pariul si pronosticul sportiv este in dezavantajul forului intern, care a apelat la Camera Deputatilor pentru recuperarea banilor datorati de Loteria Romana. „20 la suta dintre incasarile realizate din pronosticurile sportive constituie surse de finantare pentru federatiile sportive." Aceasta este prevederea din Legea sporturilor care a adus in instanta Federatia Romana de Fotbal (FRF), pe de-o parte, si Loteria Romana, precum si alte trei case de pariuri, pe de alta parte. Juristii forului autohton sustin ca Loteria a virat, in perioada 2003-2005, sume mai mici de bani catre federatie, acuzind pagube de peste un miliard de lei vechi, plus penalizari, astfel ca s-a ajuns la proces. In acest sens, directorul general al FRF, Ionut Lupescu, a apelat chiar la Camera Deputatilor. „Am fost la presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, iar dinsul ne-a spus ca specialistii sai vor verifica. Din punctul nostru de vedere, legea e clara", ne-a declarat Ionut Lupescu.

Loteria Romana nu este de aceeasi parere, considerind ca s-a achitat de toate sarcinile prevazute in lege. Oficialii institutiei fac diferenta dintre pronosticuri si pariuri sportive. „Mentionam totodata faptul ca dispozitiile art. 71 din Legea nr. 69/2000 dispun foarte clar ca «sursele de finantare a federatiilor sportive nationale provin din: e) 20% dintre incasarile realizate din pronosticurile sportive», si nu din pariurile sportive. Avind in vedere faptul ca, in cadrul categoriei de jocuri tip Pronosport, CN Loteria Romana SA opereaza atit un joc de noroc care constituie pronostic sportiv (Pronosport), cit si unul care este pariu sportiv (Pariloto) este necesara efectuarea unei distinctii, CNLR datorind FRF un procent exclusiv din incasarile reali-zate din pronosticurile sportive, faptul fiind de altfel recunoscut de federatie in cadrul conventiilor anuale semnate intre parti", precizeaza Biroul de presa al Loteriei.

Distinctia intre pariu si pronostic sportiv este mentionata si in textul legii, in cadrul articolului 70. „Ministerul Tineretului si Sportului isi asigura sursele pentru finantarea activitatilor sportive din: g) 5% din totalul incasarilor pentru jocurile de pronosticuri si pariuri sportive", se mentioneaza in Legea sportului. In acest moment, cele doua parti se afla in proces, acesta fiind in faza administrarii expertizei contabile ce urmeaza a fi efectuata pina la urmatorul termen de judecata.