Liderul PC si-a scos partidul din marja de eroare aplicind „teorema Voiculescu". Dan Voiculescu si-a numarat simbata steagurile in fata alesilor locali ai PC si i-au iesit mai multe decit in realitate: unul la primarie, altul la prefectura si tot asa pina s-au strins 7%. Adica de aproximativ sapte ori mai mult decit majoritatea sondajelor de opinie, care dau conservatorilor in jur de 1%. Voiculescu a subliniat ca PC nu este un partid de „unu, doi sau trei la suta", ci unul de 7%, iar acest fapt va fi confirmat la alegerile pentru Parlamentul European. In sprijinul afirmatiilor sale, liderul PC a invocat cele 400.000 de semnaturi depuse la BEC. „Intr-un fel, avem confirmarea pentru ca la BEC s-au depus semnaturi electorale la nivel de 9% din populatie. Sintem al patrulea partid", le-a spus mindru liderul PC colegilor.

Calculele celui supranumit „Felix motanul" sfideaza insa matematica. Raportat la 18 milioane de romani cu drept de vot, cele 400.000 de semnaturi ale conservatorilor nu reprezinta decit ceva mai mult de 2%. Dan Voiculescu pare sa fi imprumutat obiceiul umflarii propriului partid in sondaje de la Corneliu Vadim Tudor, sustin sociologii contactati ieri de „Cotidianul". „Domnul Voiculescu aplica acelasi model ca Vadim Tudor, care citeaza mereu sondaje in care are cel putin dublu decit in realitate. Nu are nici o credibilitate, pentru ca nu am auzit de nici un sondaj in care PC sa aiba mai mult de 3%. Cele 400.000 de semnaturi nu sint elocvente, pentru ca nu toti cei care au semnat pentru PC vor si vota acest partid", sustine sociologul Mircea Kivu. La rindul sau, Alexandru Toth, sociolog la Gallup Romania, crede ca declaratia lui Voiculescu „este o mare exagerare". „Realitatea il contrazice total", spune acesta.

„Demonstratia de forta" a conservatorilor a continuat mai apoi in strada. „Inarmati" cu pancarte pe care scria „Casa furata de Traian Basescu", „Spaga de la Casuneanu pentru Traian Basescu" sau „Aici sint banii dumneavoastra", reprezentantii PC au facut turul caselor presedintelui suspendat: Mihaileanu - Otopeni. De pe traseu nu a lipsit nici restaurantul favorit al lui Basescu: Golden Blitz.

Un Haiduc pentru Cotroceni Voiculescu a rezolvat simbata o alta dilema a societatii: contracandidatul ideal pentru Basescu in cursa prezidentiala. Nu a gasit un singur nume, ci chiar trei, toti independenti politic: Mugur Isarescu, Ion Tiriac si Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane. Daca primii doi sint nominalizati de fiecare data cind se cauta un prezidentiabil, seful Academiei Romane este un persoanj nou in acest context. Si, surprinzator, Haiduc nu a exclus ieri pentru „Cotidianul" ideea unei candidaturi. Ba mai mult, academicianul clujean impartaseste viziunea lui Voiculescu asupra unui presedinte apolitic. „Nici nu exclud, nici nu iau in calcul o asemenea decizie. Cred ca e prea devreme sa vorbim despre asa ceva", ne-a declarat Haiduc.

Mai multe informatii despre cota PC din sondaje, pe www.cotidianul.ro/select