Reprezentantii Romaniei au obtinut un modest loc 13 la Eurovision Song Contest 2007. Cistigatoarea concursului desfasurat la Harwall Arena din Helsinki este reprezentanta Serbiei, Marija Serifovic. „Baietii sint socati in momentul de fata. Ei sperau la un loc foarte sus. Le-am spus ca anul acesta va fi foarte greu, dar eram convins ca vom fi printre primii zece", ne-a declarat ieri, la prinz, Dan Manoliu, seful delegatiei Romaniei la Helsinki.

Desi au avut probleme la aproape toate repetitiile de dinaintea finalei, amenintind in doua rinduri ca se vor retrage din concurs, romanii nu vor sa se victimizeze si nici sa creada ca au fost sabotati. „Mai degraba a fost o lipsa de profesionalism din partea finlandezilor. S-a vazut la televizor ce s-a intimplat. Din punctul meu de vedere, baietii s-au prezentat OK, au cintat OK, au aratat bine pe scena. In rest, am avut cea mai inexpresiva, cea mai statica filmare, cu cadre bitiite, cu un cameraman in cadru... Chiar si in acest context, trebuia sa fim mai sus, in clasament. E total nedrept. Romania a avut cel putin o prestatie decenta", a adaugat Manoliu.

O surpriza de proportii a venit si din partea unor tari pe ale caror puncte se bazau reprezentantii Romaniei, tari in care piesa „Liubi, Liubi, I love You" a fost promovata inaintea finalei. Printre acestea, Belarus, Malta si Belgia, care nu ne-au acordat nici macar un punct, si Grecia, care a considerat ca nu meritam mai mult de doua puncte. „Nu stiu, nu-mi dau seama ce ar trebui facut, cu ce piesa sa mergem la un astfel de concurs", se intreaba Manoliu. Echipa Romaniei a primit punctajul maxim, 12 puncte, de la Republica Moldova si Spania, 10 puncte de la Andorra, 8 de la Ungaria si cite 7 puncte de la Franta, Portugalia si Israel. Pe locul 13, cu doar 84 de puncte acumulate, Romania nu a reusit sa se califice in finala concursului de anul viitor. Doar daca se va numara printre preferatele publicului, in semifinale, va putea obtine dreptul de participare in finala Eurovision 2008, de la Belgrad.

Cistigatoarea editiei, Marija Serifovic din Serbia, a obtinut 268 de puncte din partea celor 42 de tari participante, interpretind piesa „Molitva", o rugaciune pentru dragoste. Piesa era data drept favorita la casele de pariuri inca dinaintea concursului. Pe locurile urmatoare s-au clasat Ucraina (235 p) si Rusia (207 p). Celelalte tari calificate sint: Turcia, Bulgaria, Belarus, Grecia, Armenia, Ungaria si Republica Moldova. Conform punctajelor acordate in cadrul finalei din 12 mai, de la Helsinki, se constata ca Eurovision ramine, inainte de toate, un concurs in care fiecare tara participanta isi voteaza vecinii.

TVR a facut audiente bune Spectacolul transmis in direct de TVR 1 in intervalul 22.00-1.13 a fost urmarit, in medie, de peste 1.667.000 de telespectatori la nivel national (rating mediu de 8,5%, share de 30,9%). TVR 1 a fost lider si pe targeturile urban si comercial, cu rating mediu de 10,3%, respectiv 7,8%, si share de 33,8%, respectiv 27,6%.