Daca vrei sa treci de la titulatura de schior de damb la cea de schior alpin trebuie sa participi la Ecoul Malinului, competitie ce se tine an de an la Busteni, pe una dintre cele mai periculoase vai din Bucegi.
Nebunie! De ce? Pai, cum
Daca vrei sa treci de la titulatura de schior de damb la cea de schior alpin trebuie sa participi la Ecoul Malinului, competitie ce se tine an de an la Busteni, pe una dintre cele mai periculoase vai din Bucegi.
Nebunie! De ce? Pai, cum altfel sa vorbesti cand o mana de oameni se aduna in Muntii Bucegi pentru un concurs de schi intr-un week-end ce s-a dovedit a fi cel mai calduros de la inceputul anului si pana acum. DRUMETIE. Degeaba te dai schior, daca primavara nu mergi la Ecoul Malinului? Unde se intampla asta? La Busteni, dar pana sa vezi valea pe care se tine competitia ai de trecut prin multe. Ca sa ajungi pe Platoul Bucegi este obligatoriu sa urci cu telecabina pana la Babele. O diferenta de nivel de 1.400 de metri, care este strabatuta in numai cateva minute. Dar nu e cazul sa te bucuri prea tare. De sus te asteapta aventura. E soare, nu bate vantul, dar cand vezi cat mai ai de mers iti dai o palma peste frunte, iti fixezi rucsacul in spate, legi bine schiurile de el si o iei la pas. Nu te intereseaza ca treci prin noroi, zapada sau iarba. Important este sa ajungi cat mai repede la releul Costila, langa care se afla Valea Malinului. Treci de Babele si cabanele din zona fara sa le bagi in seama si te duci inainte, sa nu inceapa concursul fara tine. In unele locuri, zapada este moala si trebuie sa calci cu grija, altfel te afunzi pana la genunchi. Drumul este un urcus continuu. Lucru deloc usor, astfel ca esti nevoit ca din cand in cand sa mai faci cate un popas. Bei o gura de apa, mananci un sendvis, dupa care pleci mai departe. Dupa doua ore ajungi la releul Costila. In stanga lui e Valea Malinului.
ULUITOR. Toata lumea isi trage sufletul intinsa pe o bucata de iarba. In jos e o prapastie atat de adanca incat ti-e frica sa te duci pe buza ei si sa privesti. Cand afli ca pe acolo se tine concursul Ecoul Malinului te crucesti cu doua maini. De sus, vezi Masivul Postavaru ca si cum ar fi balconul vecinului de peste drum, iar Azuga si Predeal iti apar intinse ca intr-o farfurie. Ca sa va imaginati despre ce e vorba, ganditi-va ca partia Carp de la Sinaia, sperietoare pentru multi schiori, este usoara in comparatie cu Valea Malinului. Si cu toate acestea, tot se gasesc vreo 40 de temerari, schiori adevarati, dornici de senzatii tari si iubitori de sport cu adevarat extrem, care sa se inscrie in concurs. Startul nu are un punct fix. Fiecare pleaca de unde vrea, iar ceea ce conteaza mai mult si mai mult este impresia artistica. Cum faci virajele, cate sarituri faci peste stanci...


SENZATII TARI. Concursul nu este unul oarecare. Dovada ca pana si Florentin Nicolae, singurul schior roman participant in probele masculine de la Jocurile Olimpice de la Torino, s-a prezentat. "Nu stiam ce ma asteapta. Valea este foarte grea, zapada este diferita de la o zona la alta, dar o sa ma dau", a spus sportivul inainte de concurs. Dupa ce organizatorii striga in stanga si in dreapta dupa participanti incepe si treaba. Primii concurenti pleaca exact de pe creasta si se duc la vale intr-un mod halucinant. Chiar si daca esti doar spectator si tot iti sta inima cand te uiti. Oare cum e sa participi? Ce simt oamenii aia care coboara o panta cu un grad de inclinare mai mare de 50%? Ce mai e in capul celor slabi, care se lovesc cu capul de stanci fara macar sa le pese? Nu e timp de raspunsuri, asa ca toata lumea care se inscrie pe lista de start pleaca si spre vale. Aici se face diferenta dintre schiori. Daca vrei sa-ti demonstrezi valoarea si sa treci de la stadiul de schior de damb la cel de schior alpin nu ai voie sa ratezi Ecoul Malinului.
ARTISTI. Cativa dintre concurenti fac un adevarat spectacol atunci cand coboara. Exista chiar si favoriti, chiar daca intrecerea nu este una oficiala. La snowboard, de pilda, Viorel Corbu, din Busteni, recunoscut drept unul dintre cei mai buni placari de pe Valea Prahovei, primeste aplauze. Toata lumea asteapta evolutia lui Florentin Nicolae, dar acesta e ezitant si asteapta sa vada pe unde coboara ceilalti concurenti. Inaintea sa are curaj sa porneasca in jos Vali Dobre, din Sinaia, alt nume cunoscut printre iubitorii de munte. Coborarea cea mai tare o are totusi o fata, Ana Damian, care i-a lasat pe toti masca. Tipa oricum era printre favorite, ea fiind participanta si la campionatele nationale de schi alpin din acest an. Pana la urma coboara si Florentin Nicolae, iar toata lumea ramane masca la evolutia olimpicului. "Am luat si o tranta serioasa, dar a facut parte din program", a spus brasoveanul, care a recunoscut ca Valea Malinului este cat se poate de grea. Dupa ce concursul se termina, vine si randul spectatorilor sa se imparta. Cei care au schiuri, dar si foarte mult curaj, coboara pe traseul ce a gazduit concursul. Ceilalti, veniti doar pentru plaja, spectacol si peisaj, se intorc la telecabina.   PERICOL MAXIM. Coborarea pe Valea Malinului reprezinta o adevarata aventura. Dupa ce se termina zapada, esti nevoit sa mergi pe picioare vreo doua ceasuri pana la Cabana Gura Diham. Traseul reprezinta un cosmar. Coborari prin locuri stramte, atarnati de o cordelina, apoi catarare pe stanga si abia intr-un final drumul prin padure. Premiile trebuiesc date si ele. Dupa calcule si dezbateri ai rau ca la Eurovision, arbitri anunta castigatorii. La schi alpin, proba masculina este castigata de Marian Stramaturaru, in vreme ce la fete invingatoare a iesit Ana Damian. "De doi ani de zile alerg sa castig Ecoul Malinului. Sunt foarte bucuroasa", a spus bucuresteanca, aflata in culmea fericirii. La snowboard, premiile au ramas pe Valea Prahovei, Corina Gradinaru, din Sinaia, si Viorel Corbu, din Busteni, fiind alesii juriului. Nici Florentin Nicolae nu a scapat nepremiat. "Mi-au dat un premiu pentru evolutie. Oricum, nu ma asteptam ca Valea Malinului sa fie atat de grea. Am mers doua ore de la Babele pana la releul Costila cu schiurile in brate, am schiat cateva minute, dupa care am coborat alte doua ore printre stanci, pe un traseu foarte periculos, pana la Gura Diham. Foarte buna miscarea asta. Nu am mai trait o astfel de experienta", a declarat Nicolae, care a promis ca va fi prezent si la editia de anul viitor.
Retragere Bode Miller, multiplu campion mondial si fost castigator al Cupei Mondiale, a anuntat ca va parasi echipa americana de schi alpin, pentru a deveni "independent". Aceasta despartire, consecinta a anilor de polemici si dezacorduri, a fost confirmata de schior si de Federatia americana dupa o serie de reuniuni desfasurate in cursul saptamanii trecute. "Am avut o discutie serioasa cu Bode pe tema responsabilitatilor in calitate de membru al echipei. Mai tarziu, el ne-a avertizat ca a ales sa nu se alature echipei", a afirmat secretarul general al federatiei, Jesse Hunt, intr-un comunicat. "Este o decizie foarte dificila de luat. Insa voi continua sa schiez in calitate de american, sub drapelul american si voi fi mandru de acest lucru", a declarat Miller, in varsta de 29 de ani.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.