In fiecare an, de Ziua Mamei, mafiotul Jimmy Burke a fost fidel unui ritual de la care nu s-a abatut niciodata, sub nici o forma, decat in momentul in care a intrat in puscarie.
Burke, creierul jafului de aproape sase milioane de dolari
In fiecare an, de Ziua Mamei, mafiotul Jimmy Burke a fost fidel unui ritual de la care nu s-a abatut niciodata, sub nici o forma, decat in momentul in care a intrat in puscarie.
Burke, creierul jafului de aproape sase milioane de dolari de la Lufthansa (care a fost imortalizat in filmul "Goodfellas") cumpara in aceasta zi cateva felicitari si zeci de trandafiri rosii de la o florarie de la Rockaway. Incarcat de flori si mici atentii, el facea un tur al caselor membrilor familiei mafiote Luchese care erau inchisi, oferind mamelor acestora un buchet de flori si un sarut. Nu s-a abatut de la acest ritual in nici un an, si nu a uitat nici o mama.
Insa gestul lui Burkle nu este ceva uimitor pentru cei din lumea sa: se pare ca Ziua Mamei este cea mai importanta sarbatoare din calendarul crimei organizate, zi in care omuciderile si afacerile oneroase inceteaza in favoarea unei cine "ca la mama acasa".
"Acesti tipi chiar isi iubesc mamele. Nu au sentimente cand vine vorba de crime, insa isi respecta mamele extrem de mult. Este extraordinar" a declarat Joe Pistone, agentul sub acoperire al FBI care s-a infiltrat in familia mafiota Bonanno ca fiind hotul de bijuterii Donnie Brasco.
Mai mult decat atat, Pistone isi aminteste ca odata, unul dintre membrii familiei Bonanno, Benjamin "Lefty Guns" Ruggiero i-a spus ca Mafia - asemeni unui magazin - se "inchide" in fiecare an de Ziua Mamei. Nu exista acte de razbunare sau oase rupte. Doar cadouri, cosuri cu fructe si bomboane.
Se pare ca legatura dintre gangsteri si mama lor este mai sacra decat binecunoscuta Omerta si mult mai complexa decat orice si-ar fi imaginat Oedip. Pistone povesteste ca a vazut cum mafioti sangerosi deveneau "mielusei" cand povesteau cu drag de mamele lor si de mesele acestora.
"Nu se jenau niciodata sa recunoasca faptul ca-si iubesc mamele foarte mult. Imi amintesc cum odata doi dintre mafioti discutau despre mancare: <<mama mea gateste cel mai bun braciole>> sau <<mama m-a invatat cum sa fac sosul asta>>" povesteste Pistone in noua sa carte despre Mafie, "Afaceri neterminate".
Al Capone si Teresina, mama sa Pana si infamul Al Capone - cel care nu avea niciodata nevoie de o rezervare la un restaurant in timpul "domniei" sale in anii '20 - prefera spaghetele mamei sale, cu carne, sos si branza. Culmea, si el respecta aceasta sarbatoare, evitand executiile de Ziua Mamei.
Capone nu era singurul "asasin sentimental": putea fi cald, plin de dragoste pentru mama sa, si rece, cuprins de furii ucigase.
Boss-ul familiei mafiote Genovese, Vincent "The Chin" impartea un apartament cu mama sa Yolanda, care avea peste 90 de ani, insa asta nu l-a impiedicat sa conduca cele mai sangeroase operatiuni mafiote intre anii '80-'90.
Baiatul mamei
Vincent "Animalul" Ferrara a facut 16 ani de inchisoare si cand si-a terminat de ispasit pedeapsa, primul drum pe care l-a facut a fost la mama sa care are 90 de ani.
Legatura mama-fiu este extrem de puternica in aceasta lume a gangsterilor. Abe Reles "Kid", un asasin evreu din anii '30, a fost arestat de 42 de ori, si si-a recunoscut 11 crime. In ciuda faptului ca era un criminal cu sange rece, "Kid" era in continuare iubitorul baiat al mamei. In fiecare vineri, el lua masa cu mama sa, care ii gatea mancare traditionala.
Intr-o vineri, Reles a sosit la masa cu un musafir. Cei trei s-au asezat la masa, dupa care mama acestuia s-a dus la film. Pana la intoarcerea sa, fiul sau deja il batuse si il strangulase pe musafir, dupa care, ajutat de un alt mafiot, scapase de cadavru.
Cand s-a intors de la film, acesta a stat linistit cu mama sa, au baut ceai si au mancat prajiturele cu miere. Toate acestea au fost relatate in cartea lui Robert A. Rockaway "Si totusi era bun cu mama sa".
Si mamele gangsterilor isi iubeau neconditionat copiii, pentru care ar fi facut orice.
Mafiotul din Philadelphia, Angelo "Buddha" Lutz, a fost arestat in 2001, fiind acuzat de spalare de bani. A fost eliberat pe cautiune de catre mama sa, care si-a vandut casa pentru a plati cautiunea de 150.000 de dolari.
"Nasa" Victoria Gotti a mers si mai departe pentru fiul sau, John A. "Junior" Gotti, oferind pentru cautiune vila sa in valoare de 715.000 de dolari. De fiecare data cand Gotti aparea la proces - de trei ori in ultimii doi ani - era insotit de catre mama sa Victoria.
Victoria Gotti "Chiar daca esti presedinte sau gangster, asta nu are nici o legatura cu mama ta si cu dragostea ta pentru ea. Cred ca asa se explica legatura lor" este de parere Pistone.
Cand autoritatile au renuntat la acuzatiile impotriva lui Junior (fiul lui John Gotti, "Dapper Don") acesta si-a rasplatit mama insutit si chiar a stat la capataiul ei zile intregi dupa ce aceasta a suferit un infarct.
Pentru unii, cum ar fi Robert Spinelli, dragostea de mama era un impediment in ceea ce priveste meseria aleasa. Desi a fost la o "actiune" in care trebuia sa o ucida pe sora informatorului "Big Pete" Chiodo, ulterior, el a fost cuprins de remuscari.
Dupa ce a fost condamnat in 1999, Spinelli a avut o cadere nervoasa si a inceput sa planga cand si-a amintit de tentativa de asasinat asupra Patriciei Capozzalo, care tocmai isi luase cei doi copii de la scoala. "Mi-a amintit de mama", a izbucnit Spinelli inainte sa fie condamnat la zece ani de inchisoare.
Pentru un alt mafiot, din familia mafiota Luchesse, Henry Hill, mama sa a reprezentat un "pasaport" de intrare in Mafie. Hill voia sa intre si el in mafie, iar cand capii familiei au aflat ca pustiul cu nume irlandez e pe jumatate sicilian, din partea mamei sale Carmela, a fost primit cu bratele deschis in organizatie.
"Totul s-a schimbat de cand au aflat de mama mea", a declarat Hill autorului Nick Pileggi care a scris cartea "Wiseguy".
Hill mai povesteste cum mafiotul Jimmy Burke dadea o importanta deosebita Zilei Mamei, mai ales pentru ca el fusese abandonat de la varsta de doi ani: "de Ziua Mamei saruta toate mamele cu care se intalnea, iar asta nu-l impiedica sa le ucida sotii a doua zi".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.