Conducerea Casei de Economii si Consemnatiuni a fost inlocuita, iar functia de presedinte, detinuta de Eugen Radulescu, i-a fost propusa lui Radu Gratia Ghetea, presedintele Alpha Bank Romania si al Asociatiei Romane a Bancilor, care a acceptat nu
Conducerea Casei de Economii si Consemnatiuni a fost inlocuita, iar functia de presedinte, detinuta de Eugen Radulescu, i-a fost propusa lui Radu Gratia Ghetea, presedintele Alpha Bank Romania si al Asociatiei Romane a Bancilor, care a acceptat numirea, informeaza Mediafax.
De asemenea, au fost eliberati din functie vicepresedintii Vasile Ifrim si Gabriela Tudor, fara sa fie stabilite persoanele care vor prelua aceste functii. Potrivit unui comunicat de presa al CEC, vicepresedintele CEC va fi Cristian Tudorancea. Decizia de inlocuire a celor trei a fost luata in Adunarea Generala a Actionarilor, convocata de reprezentantii Ministerului Economiei, avand in vedere ca statul este unic actionar al bancii. Eugen Radulescu a fost numit in functie in luna martie a anului 2005, cand l-a inlocuit pe Enache Jiru, fost secretar de stat in Ministerul Finantelor in timpul guvernarii PSD.
Putere pentru CEC
Fostul presedinte al CEC Eugen Radulescu a avut o prestatie buna pentru mandatul care i-a fost acordat, dar banca trebuie sa creasca si va avea o noua strategie, pe care Radu Getea, noul presedinte, este capabil sa o realizeze, a declarat ministrul Finantelor, Varujan Vosganian. "Radulescu si-a facut bine treaba, a creat un sistem informatic. In clipa de fata, pentru CEC este nevoie de o sporire a puterii si credem ca Radu Ghetea, care este si presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor, are toata priceperea si este capabil s-o realizeze", a afirmat Vosganian. Premierul Calin Popescu Tariceanu a fost informat in prealabil de ministrul Economiei si Finantelor despre intentia de inlocuire a presedintelui CEC intr-o discutie in urma careia seful Executivului a agreat schimbarea conducerii bancii.
Vladescu este de vina'
Inlocuirea conducerii CEC a fost decisa de fostul ministru al Finantelor Sebastian Vladescu, in prezent secretar de stat in Ministerul Economiei si Finantelor, a declarat presedintele demis, Eugen Radulescu, care crede ca un actionar privat nu ar fi luat aceasta masura. "Vladescu este cel care a fost in spatele schimbarii noastre. Imediat cum a venit ca ministru ne-a anuntat ca doreste sa ne inlocuiasca. Intai ne-a spus-o in particular si la sfarsitul anului trecut a facut chiar public aceasta intentie", a afirmat Radulescu. El s-a aratat revoltat de pozitia Finantelor, aratand ca in acest caz actionarul s-a comportat "fara precedent", lucrand impotriva propriului management, inclusiv prin declaratii publice.
"Este decizia unui actionar public, iar actionarul de stat nu are nici o responsabilitate daca lucrurile o sa mearga bine sau nu. Un actionar privat n-ar fi facut asa ceva in vecii vecilor", a continuat Radulescu. El spune ca a aflat despre decizia ferma de a fi inlocuit din functie din urma cu trei saptamani.
CEC, singura la stat
CEC are ca unic actionar statul, fiind singura banca din Romania care nu a fost privatizata. Procesul de privatizare a CEC a fost oprit in luna decembrie a anului trecut, dupa ce statul a primit o singura oferta, de la National Bank of Greece, considerata prea redusa.
La acea vreme, Sebastian Vladescu, ca ministru al Finantelor, a declarat ca avea in vedere numirea la conducerea bancii a unei echipe de management pe baza de contract, cu clauze de performanta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.