Are opt secole de viata, o lungime de opt cm si pretul de licitare pleaca de la opt milioane de dolari. Ofera cineva mai mult? Este vorba de perla pe care suveranul Chinei a daruit-o venetianului Marco Polo, noteaza ziarul italian La Stampa. Calatoru
Are opt secole de viata, o lungime de opt cm si pretul de licitare pleaca de la opt milioane de dolari. Ofera cineva mai mult? Este vorba de perla pe care suveranul Chinei a daruit-o venetianului Marco Polo, noteaza ziarul italian La Stampa. Calatorul si negustorul venetian Marco Polo a povestit in cartea sa "Il Milione" calatoria in imperiul mongolilor, unde Kublai Khan (nepotul lui Gingis Han) i-a primit pe primii occidentali la curtea sa, aflata in actualul Beijing. Calatoria a durat in total 17 ani, in cursul carora Marco Polo a desfasurat misiuni diplomatice pentru Khan si i-a tinut companie cu povestile sale. Imparatul i-a daruit chiar marea perla care in aceste zile va fi vanduta la licitatie in Dubai. "Arco Valley Pearl" - acesta este numele perlei - are striatii luminoase care merg de la tonuri albastrui pana la roz. Ceea ce face ca perla sa fie foarte atractiva nu se datoreaza numai marimii ei deosebite, 7,9 centimetri, ci "pedigree-ul" ei de exceptie. Istoria perlei - a doua ca marime dupa perla care poarta numele lui Allah si are 24 de centimetri astfel incat necesita o custodie speciala, aflandu-se in seiful unei banci din Colorado - poarta acel nume deoarece in secolul trecut a apartinut unei familii austriece nobile "Arco Valley". Bijuteria de 575 de carate are 800 de ani de viata, asa cum confirma bijutierul Khaled Al-Sayegh care se ocupa de organizarea vanzarii, alaturi de Paul Fletcher, titularul unei case de licitatii din Dubai. Bijutierul a povestit ca piatra a apartinut lui Kublai Khan, imparatul Chinei puternic si luminat, un mare prieten al lui Marco Polo. Tinea la el atat de mult - Polo a venit la curtea lui adolescent si a plecat adult - incat i-a daruit chiar incredibila bijuterie, pentru a-i multumi ca i-a spus istorii despre o lume, Venetia, necunoscuta pentru el. Din mainile lui Marco Polo, perla a trecut in posesia unor variati proprietari: a fost lucrata si perforata de trei ori, prima data pentru a impodobi o diadema a unei femei nobile, apoi pentru a impodobi un vesmant folosit intr-o ceremonie chineza, iar mai tarziu pentru a orna o coroana sau un turban decorat cu pietre pretioase, care a apartinut unui rege persan. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.