Mai este doar o saptamana pana la re(ne)alegerea Suspendatului. Nici firmele angajate sa promoveze consultatea populara nu mai stiu cum s-o scoata la capat: "Ce scriem sefu' pe afis, asa nu, sau nu asa?" Cine este domnule Basescu, de sta tara dupa e
Mai este doar o saptamana pana la re(ne)alegerea Suspendatului. Nici firmele angajate sa promoveze consultatea populara nu mai stiu cum s-o scoata la capat: "Ce scriem sefu' pe afis, asa nu, sau nu asa?" Cine este domnule Basescu, de sta tara dupa el? Vanator de hrebenciugi, amusinar de verestoi, iubitor amator, amator de dreptate si macovei, crescator de boci si alunecos pe sticla, cate personaje pe capul omului! Dar Parlamentul, constituanta pe (hartie) lista, a carui singura obstinatie sunt fotoliul si bonurile de benzina si preturile de la bufetul patriei? Nu cumva romanul va fi tentat sa opteze pentru varianta cea mai ieftina? Daca imparti 322 la Unul iese sigur varianta garantata, cel mai usor de ales dintre destepti. Are nume si poti sa-l injuri.
Micul alegator gregar vrea bun si ieftin, si este dispus sa accepte orice derapaj democratic. Parlamentul este malefic poporului roman pentru ca este lipsit de identitate. In acest amalgam inform (politic) alegatorul gaseste, ca pe lista de bucate, sursa tuturor relelor, vecini, rude, colegi turnatori etc. In plasa ciuruita a saracului presedinte isi pune el sperantele. Parlamentul are exact o saptamana sa demonstreze ca nu este o adunatura conspirativa, chemata pe prin toate fundaturile ideologige, sa se spele de pacatele lumesti si sa se declare centura de fier a Constitutiei, revizuite pe la colturi.
Coalitia antiprezientiala nu are mesaj, democratie se scrie, ceardas se citeste. Se pupa Vadim cu Morcobelo, Tariceanu cu cine-i iese in cale, Milut cu partidul. Democratia, ce concept misto!, este tarnosita de Vanghelie si recuperatorii lui devotati de la Glina la Madrid.
Vedeta marii vanatori antiprezidentiale este nu saraca vulpe, ci copoii care latra dupa ea. Ce vreau sa spun, aceasta vanatoare de presedinte nu va duce haita la vizuina tuturor vizuinilor. Din aceasta criza politica, Parlamentul nu va invata nimic. Exista riscul ca Legislativul sa fie discreditat, nu din cauza performantelor lui Dolanescu sau trilului Irinei Loghin, dar este posibil ca Basescu sa devina singura solutie imorala acceptata de popor.
Restul confruntarilor de idei se vor da in jurul gratarului: un mic, o bere, un om un vot. Liberalismul se va slei firesc pe cartonul social-democratiei, gulasul se va alipi de gulerul de vulpe al lui Mitzurei, Felix va tanji la borcanul cu dosare. Sistemul ticalosit va avea loc de intors.
Pana si Regele s-a amestecat in aceasta criza, vine vorba. Pe vremea lui nu era asa. Exista cineva delegat care putea lua decizii in numle poporuilui si avea si un nume. In momentul de fata, in Romania nu exista responsabilitate politica. Sunt numai institutii care sunt de vina.
Votul uninominal este o solutie. Ii ofera omului ocazia sa-si recunoasca tampenia, sau patriotismul imbecil. Nu va face din Bercenu om, nici din Bolcas european, dar cel putin, cu ocazia oricarei alegeri va transforma prostia patimasa in optiune personala.
Parlamentul trebuie sa se numeasca si el cumva.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.