"Astazi pot spune ca FCE este in pragul colapsului", a afirmat, la Bruxelles, generalul rus, care a reafirmat opozitia Moscovei fata de sistemul american anti-racheta ce urmeaza sa fie amplasat in Cehia si Polonia. Tratatul Fortelor Conventionale, ad
"Astazi pot spune ca FCE este in pragul colapsului", a afirmat, la Bruxelles, generalul rus, care a reafirmat opozitia Moscovei fata de sistemul american anti-racheta ce urmeaza sa fie amplasat in Cehia si Polonia. Tratatul Fortelor Conventionale, adoptat in 1990, a fost amendat in 1999, la summitul de la Istanbul, noua versiune fiind ratificata de Rusia, dar nu si de statele NATO, care au cerut Moscovei sa isi retraga trupele din Georgia si Republica Moldova. Moscova a considerat de la bun inceput ca planurile SUA privind deschiderea, in acest an, a unor baze in Romnania si Bulgaria, contravin FCE si a afirmat ca nu are nici o obligatie in a-si retrage trupele din Georgia si Moldova. "In ceea ce ne priveste, ideea ca noi am incalca acordul este inacceptabila", a declarat, in replica la comentariile generalului rus, un oficial NATO. Acesta a precizat ca "Georgia nu este un motiv de ingrijorare pentru Alianta, intrucat aici au avut loc progrese", Rusia urmand, dupa cum a promis, sa isi retraga ultimii soldati pana la sfarsitul lui 2007. In schimb, oficialul NATO a declarat ca "problema o reprezinta Republica Moldova", amintind ca Rusia a suspendat retragerea trupelor din Transnistria in 2004. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.