Varul Flutur
Impreuna cu primarul Botosaniului, Mugurel Catalin Flutur - varul fostului ministru al Agriculturii Gheorghe Flutur, Dumitru Tatarcan incearca deturnarea celor 40 de miliarde catre o firma agreata de cei doi, in dauna societ
Varul Flutur
Impreuna cu primarul Botosaniului, Mugurel Catalin Flutur - varul fostului ministru al Agriculturii Gheorghe Flutur, Dumitru Tatarcan incearca deturnarea celor 40 de miliarde catre o firma agreata de cei doi, in dauna societatii care a castigat licitatia pentru constructia cladirilor si in ciuda unei hotarari definitive si irevocabile a Curtii de Apel Suceava.
Prin contractul nr. 54/II/991, incheiat de Inspectoratul Scolar al Judetului Botosani, in calitate de beneficiar, si firma ASCON SA Botosani, in calitate de antreprenor general, se stabilesc conditiile pentru realizarea obiectivului de investitii "extindere, amenajare si consolidare a Liceului A. T. Laurian Botosani". Cladirea veche a liceului, inaugurata in octombrie 1922, necesita lucrari complexe de renovare. Totodata, pe langa consolidarea istoricului edificiu s-a hotarat si extinderea colegiului prin edificarea unor noi corpuri de cladire. Incheiat pe 1 august 1991 si cu o prima perioada de derulare pana la 31 decembrie 1992, contractul este valabil si astazi. De altfel, la clauza nr. IX. 3 a contractului se specifica foarte clar acest lucru: "Beneficiarul este de acord ca durata de executie a lucrarilor sa se prelungeasca cu eventuala durata cat nu se va lucra in constructii precum si cu eventuala durata cat beneficiarul va intarzia admiterea la decontare si finantare a lucrarilor". Lucrarile demarate in 1991 au fost intrerupte periodic si reluate tot de atatea ori, in functie de asigurarea finantarii investitiei de catre Inspectoratul Scolar Judetean. Timp de cativa ani, incepand din 1998, lucrarile au fost sistate deoarece nu au mai fost asigurate fondurile necesare continuarii lucrarilor. Dar valabilitatea contractului din 1991, dintre Inspectoratul scolar Botosani si firma ASCON SA, s-a pastrat intacta.
Pentru firma amicului
Guvernul a dat bani primariei Botosani cu un scop precis, si anume pentru extinderea lucrarilor la Colegiul National "A.T. Laurian" din municipiu, la care director, asa cum spuneam, este profesorul de fizica Dumitru Tatarcan.
Imediat, profesorul Tatarcan, la indicatiile primarului Mugurel Catalin Flutur, a organizat o licitatie pentru atribuirea lucrarilor, in mod ilegal, firmei locale Victor Construct SRL. O societate apropiata primarului Mugurel Catalin Flutur, prieten cu patronul societatii Victor Mihalachi, lucru bine cunoscut in Botosani.
Mai mult, conform unor surse locale, serelelul agreat de varul lui Flutur si de directorul Tatarcan primeste toate lucrarile din oras la care investitor este municipalitatea.
Bani de la rezervele bugetare
Pe 22 martie 2006 este emisa Hotararea de Guvern nr. 362, "privind alocarea unei sume din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2006, pentru judetul Botosani".
La articolul 1 al acestei hotarari se arata si mai clar "dedicatia" acestui act normativ, normal si perfect transparent: "Se aproba suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2006, cu suma de 4000 mii lei (RON) pentru judetul Botosani, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2006, si alocarea acesteia bugetului local al municipiului Botosani, pentru finalizarea obiectivului de investitii "Extindere Colegiul National AT Laurian".
Asadar, primaria Botosani, condusa de varul lui Gheorghe Flutur, primeste o mare suma de bani pentru finalizarea lucrarilor de extindere a Colegiului Laurian. In mod normal, banii trebuiau sa intre in conturile firmei ASCON SA, ca avans pentru inceperea lucrarilor dar si conform cu situatiile periodice ale lucrarilor care erau finalizate, potrivit contractului ferm si neschimbat din 1991. Dar primarul Flutur a preferat sa incredinteze lucrarile unei obscure firme de constructii, incalcand prevederile contractului incheiat cu ASCON SA, fostul trust judetean de constructii de pe vremuri.
Sanctionat de Justitie
Manevrele primarului Mugurel Catalin Flutur si ale lui Dumitru Tatarcan au fost sanctionate, in mod irevocabil si definitiv, prin Decizia nr. 95 din 12 februarie 2007, emisa de Sectia Comerciala, Contencios Administrativ si Fiscal a Curtii de Apel Suceava. Concret, magistratii au decis urmatoarele: "- anuleaza oferta de licitatie publica si a procedurii aferente privind atribuirea contractului de lucrari <<Extindere Colegiu A.T. Laurian>> Botosani; - obliga autoritatea contractanta sa continue lucrarile la obiectiv cu SC ASCON SA Botosani". Totodata, tentativele directorului Dumitru Tatarcan si ale primarului Mugurel Catalin Flutur de eliminare a firmei ASCON SA, dincolo de faptul ca au intarziat finalizarea lucrarilor la colegiul botosanean in dauna elevilor, au golit si visteria unitatii de invatamant de 500 RON, suma pe care colegiul este obligat, prin aceeasi decizie, s-o plateasca firmei respective, cu titlu de cheltuieli de judecata. Normal ar fi ca directorul Tatarcan sa plateasca din propriul buzunar aceasta suma deoarece el este cel care a acceptat sa faca jocurile lui Mugurel Catalin Flutur, varul platformistului Gheorghe Flutur.
Reclamat la DNA
Presedintele Consiliului de Administratie al companiei ASCON SA Botosani, Constantin Zaharia, ne-a trimis un memoriu la redactie. "Prin decizia definitiva a Curtii de Apel Suceava cu nr. 95 din 12.02.2007 s-a hotarat ca licitatia sa fie anulata si sa continue lucrarile cu SC ASCON SA Botosani. Desi i-a fost adusa la cunostinta aceasta decizie prin executor judecatoresc direct conducerii Colegiului A.T. Laurian Botosani, aceasta refuza aplicarea hotararii judecatoresti. Nici pana la aceasta data nu a fost dusa la indeplinire decizia judecatoreasca. Acest refuz are la baza acordarea sumei de 37 de miliarde lei vechi firmei SC VICTOR CONSTRUCT SRL, fara ca aceasta sa fi executat lucrarile la acea data. Directorul Colegiului A.T. Laurian se bazeaza pe relatiile fiicei sale Raluca Turcan si ale ginerelui sau Valeriu Turcan, care a fost numit recent purtator de cuvant al presedintelui Traian Basescu si este membru al staff-ului campaniei antidemitere si nu vrea sa puna in aplicare Decizia nr. 95 din februarie 2007", sustine acesta. Totodata, conducerea companiei ASCON a depus plangere penala la DNA impotriva directorului Dumitru Tatarcan pentru nerespectarea unei hotarari judecatoresti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.