Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, a apreciat ieri drept o greseala afirmatia potrivit careia Legea privind reforma sanatatii a fost declarata neconstitutionala, fiind vorba de fapt doar despre OUG care modifica un singur articol din p
Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, a apreciat ieri drept o greseala afirmatia potrivit careia Legea privind reforma sanatatii a fost declarata neconstitutionala, fiind vorba de fapt doar despre OUG care modifica un singur articol din pachetul legislativ.
"Este vorba despre un singur articol din Legea Sanatatii si anume cel in care bugetele locale erau indrituite sa poata sa faca si alte cheltuieli pentru spitale in afara de cele care erau trecute initial. Ma refer aici la cheltuieli suplimentare care ar putea finanta activitatea curenta a spitalelor. Dar, ca sa fim corecti, Curtea Constitutionala spune ca declara neconstitutionala legea de adoptare a ordonantei si ordonanta pe motiv ca nu se justifica conditia de urgenta de emitere a acesteia. Este vorba despre un viciu de procedura. Eu cred ca este o greseala. Sigur, nu comentez decizia Curtii, dar cred ca este o greseala pentru ca orice situatie din sanatate este o urgenta", a explicat ministrul.
In sedinta de miercuri, Curtea Constitutionala a examinat sesizarea formulata de 66 de deputati cu privire la neconstitutionalitatea Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 104/2006 pentru modificarea alineatului (3) al articolului 190 din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. In urma deliberarii, Curtea a decis ca este neconstitutionala Legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 104/2006 pentru modificarea alin.(3) al art.190 din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, precum si ordonanta de urgenta, cu modificarile si completarile adoptate de Camera Deputatilor. Mentinandu-si jurisprudenta, Curtea Constitutionala a constatat ca au fost incalcate prevederile art.115 alin.(4) din Legea fundamentala, care permit Guvernului sa emita ordonante de urgenta numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, avand obligatia de a motiva urgenta in cuprinsul acestora. Totodata, sustine Curtea, s-a constatat ca au fost incalcate prevederile constitutionale referitoare la procedura de adoptare a legii. "Cred ca suntem intr-o mare dificultate. Juristii trebuie sa hotarasca daca proiectul de lege se intoarce in Parlament. Dar ce sa faca Parlamentul daca textul este corect. Eu am vorbit cu presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, si l-am rugat sa analizeze cu departamentul legislativ al Camerei si sa exprime un punct de vedere, ca sa stim ce facem. Olteanu a spus ca el asteapta hotararea de motivare a Curtii", a mai spus Nicolaescu, care a facut un apel catre Curtea Constitutionala sa fie "un pic mai atenta" cand stabileste urgenta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.