Imaginea-vedeta a postului PRO TV, Andreea Esca, le-a vorbit studentilor de la Facultatea de Jurnalism a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj despre culisele stirilor si ale meseriei de jurnalist de televiziune.

Prezentatoarea pri
Imaginea-vedeta a postului PRO TV, Andreea Esca, le-a vorbit studentilor de la Facultatea de Jurnalism a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj despre culisele stirilor si ale meseriei de jurnalist de televiziune.

Prezentatoarea principalului jurnal al stirilor PRO TV a venit la Cluj la invitatia catedrei de jurnalism, care organizeaza in mod constant intilniri ale studentilor cu ziaristi cunoscuti sau vedete tv. In aceeasi serie s-a inscris si vizita de acum doua saptamini a vedetei TVR Andreea Marin. Desi amfiteatrul facultatii a fost plin si la intilnirea cu stirista PRO TV, cind a venit realizatoarea "Surprizelor", tinerii s-au calcat in picioare pentru un loc in sala. In schimb, discutia cu Andreea Esca a fost mult mai relaxata, plina de intrebari "tehnice", iar aceasta le-a explicat calm studentilor inclusiv ce este un prompter si cum este manevrat.

Fara nici un discurs de introducere, Andreea Esca a trecut direct la a raspunde intrebarilor celor prezenti in sala. Una dintre acestea s-a legat de mimica ei atunci cind prezinta stirile. "Noi sintem invatati sa nu afisam nici o emotie", a spus studentul care a venit cu intrebarea. "Fiecare face cum crede ca este mai bine, dar eu nu voi putea niciodata sa fiu seaca atunci cind prezint o stire", a raspuns ea.

Tema controversatelor "Stiri de la ora 17.00" a fost imediat abordata de studenti. "Multa lume ma intreaba despre ele. Daca e sa le scoatem, hai sa scoatem si jocurile video, si filmele americane pline de violenta! Trebuie sa tinem cont de faptul ca noi sintem o televiziune comerciala, care depindem de rating. Nu este rating, nu este publicitate; nu avem publicitate, putem inchide pravalia si sa plecam acasa. Iar stirile acelea chiar au rating", a explicat Andreea Esca. Ea a spus ca, desi s-au incercat variante de stiri "soft" si la alte televiziuni, acestea nu au facut suficient rating si nu au avut viata lunga. "Televiziunea publica este cea care, fiind sustinuta din bani publici, are menirea de a educa publicul. Ei nu depind de rating. La televiziunile comerciale, nu cred ca exista o solutie deocamdata pentru a exclude acest tip de jurnal, de ora 17.00", considera realizatoarea tv.

Studentii clujeni au fost curiosi sa afle cum a ajuns sa prezinte stirile PRO TV si, mai ales, cum a ajuns in televiziune. Andreea Esca le-a povestit despre inceputurile sale la televiziunea SOTI, unde, fara promptere sau calculatoare, "toata lumea facea stiri, montaj, reportaje, orice era nevoie. Era totul la inceput, se improviza mult, scriam stirile pe foi, taiam cu pixul, ce mai, era frumos! Am invatat totul de la zero si mi-a prins foarte bine", a spus ea. De altfel, unul dintre sfaturile sale catre viitorii jurnalisti a fost sa invete sa faca de toate cind vine vorba de aceasta meserie, nu sa aiba doar pretentia de a primi "masina, weekendul liber si telefonul" de-a gata.

Un alt indemn pe care l-a adresat studentilor a fost sa faca intotdeauna ceea ce le place, fara sa se cramponeze ca au terminat o anumita facultate: "Ginditi-va cit timp petrecem la serviciu, asa ca e important sa fiti pasionati de ceea ce faceti", le-a spus stirista. Intrebata daca ea crede mai degraba in talent decit in munca, atunci cind vine vorba de meseria de ziarist, Andreea Esca a admis ca se increde "foarte mult in talent. Cine munceste foarte mult, dar nu are macar un dram de talent, nu izbindeste in aceasta meserie. Dar si invers este valabil: daca ai talent cu carul, dar nu muncesti, nu te lupti sa progresezi, sa infrunti mereu noi provocari, atunci poti muri cu talentul in mina", a conchis ea.

Studentii de la Cluj au vrut sa afle cum se petrece o zi din viata Andreei Esca. Stirista le-a spus ca isi imparte timpul intre copiii sai, revista "The One" si stirile PRO TV, sotul sau, dar si evenimentele la care este invitata si portia de sport din fiecare dimineata. Ea le-a explicat diverse detalii din spatele pupitrului de stiri, despre cum se scrie o stire, pe sub citi ochi trece sau cum isi redacteaza ea textele de prezentare cu voce tare, deoarece asa a fost invatata. Printre cursurile pe care le-a urmat de-a lungul anilor se numara si studii la CNN, in Atlanta, SUA.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.