UM 0962, agentura Ministerului de Interne. Intrebarea e, se vor elucida acum toate cazurile de politie politica in care a fost implicat serviciul lui Ardelean si despre care presa a publicat maldare de ziare? Vom afla, oficial, daca urmasul lui "Doi s'un sfert", prin care s-a canalizat scursura fostei Securitati, a facut interceptari ilegale? Daca a strans informatii prin actiuni de filaj neautorizate? Pentru ca este de spus ca in cazul acestui serviciu de informatii nu exista un organism de control parlamentar, cum functioneaza pentru SRI si SIE. UM0962 este un departament dintr-un minister, asemeni tuturor serviciilor departamentale, precum cel al Armatei, al Justitiei etc.
Ca urmare, controlul se face doar de catre ministerele tutelare, care au tot interesul sa-si ingroape afacerile necurate. Daca ati urmarit pana acum serialul din ZIUA dedicat sumelor uriase care sunt alocate serviciilor secrete, in special SRI, SIE, STS veti fi constatat ca Romania este tara cu cei mai multi agenti secreti pe cap de locuitor din toata Uniunea Europeana, iar raportat la produsul intern brut al tarilor, noi avem cei mai costisitori ofiteri de informatii. Aceeasi situatie o veti regasi (in episoadele viitoare) si in ceea ce priveste serviciile departamentale. Acum, ne intrebam, se justifica acest fapt? Se simte romanul nostru mult mai in siguranta, mai pazit de liota de agenti secreti interni sau de spioni externi?
Raspunsul, cred ca vine spontan oricarui roman, e nu. In statele avansate ale UE gradul maxim de alerta este justificat. Aceste state sunt amenintate direct de terorism. Ba chiar, in cazul Marii Britanii si Spaniei, atentatele teroriste au si avut loc. Cu toate acestea, in aceste tari nu sunt atat de multi agenti secreti, iar raportat la PIB nu sunt atat de costisitori ca la noi. Si acum se pune intrebarea, ce rezultate au avut bravele noastre servicii secrete? Cati spioni au prins, cate atentate sau atacuri planuite au dejucat? Nici unul.
Daca ar fi sa ne raportam la statisticile furnizate de Parchete vom vedea ca eficienta acestor servicii este extrem de redusa, doar in aproximativ 10% din cazuri informatiile au fost utile derularii anchetelor. In schimb, avem tone de interceptari de telefoane - ba chiar PSD propune infiintarea unei Agentii Nationale de Interceptare in subordinea Parlamentului - fara rezultat direct. Cat despre interceptarile ilegale, in scop de santaj politic, diversiuni politice, sau dezinformari in massa ce sa mai vorbim?!... In urma anchetei ZIUA a reiesit ca o mare parte din banii alocati de la Buget sunt folositi in alte scopuri. Basca profiturile rezultate din afacerile firmelor sub acoperire ale serviciilor secrete. Iar asta in conditiile in care bugetele Educatiei, Sanatatii, Asigurarilor Sociale sunt ciuntite de la an la an.
Fara a se intrevedea vreo ameliorare, dimpotriva, Legile Sigurantei Nationale, ce stau sa intre in dezbaterea Parlamentului, vor intari pozitia serviciilor de informatii, care si asa aveau puteri sporite, astfel incat Romania este in pericol de a deveni un stat informational, in care fiecare factiune va detine o agentie secreta. Si atunci, ma intreb, sa fi disparut oare Securitatea, sau, numai un pic sa se fi odihnit?!