Materiile predate in scoala vor fi schimbate in concordanta cu nevoile pietei muncii din Romania si Uniunea Europeana.

Noua Autoritate Nationala pentru Calificari, infiintata printr-un proiect Phare din 2004 si lansata oficial vineri, si-a propus corelarea programelor de formare profesionala si de calificare din invatamint cu cerintele actuale ale pietei muncii. Mai mult, autoritatile spun ca vor sa alinieze calificarile autohtone la cele existente in Cadrul European al Calificarilor, realizat in anul 2005, pentru a facilita mobilitatea pe piata muncii interna si externa. Proiectul prevede dezvoltarea, pina in noiembrie 2007, a 60 de calificari in domeniile constructii, constructii de masini, turism, hoteluri, restaurante si in industria alimentara, a bauturilor si a tutunului.

Initiativa autoritatilor vine sa rezolve o problema veche de citiva ani: faptul ca nu toate calificarile obtinute in scoala sint utile pe piata muncii. "Avem o imensa problema legata de intelegerea corecta a pietei muncii, cu corelarea formarii profesionale la cerintele pietei. Nu se leaga scoala cu ce se cere pe piata. Vorbim de mult de problema asta, dar nu am gasit raspunsuri corecte", a declarat Paul Pacuraru, ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse. Acesta a atras atentia ca "cei care trebuie sa ne dea informatii despre cerintele pietei nu o fac" si a adaugat ca va avea discutii in acest sens cu institutiile abilitate.

Liliana Preoteasa, directoare in Ministerul Educatiei, a declarat ca noua institutie "va pune ordine in toate calificarile existente in Romania, iar noul registru de calificari va fi un instrument pentru dezvoltarea si calificarea pe piata". Preoteasa a mai spus ca "trebuie sa ne gindim la o schimbare profunda, sa ii invatam pe copii nu sa stie, ci sa stie sa faca".