Romania vrea sa propuna, in august, la Londra, partenerilor din coalitie, un calendar propriu de retragere din Irak, spune ministrul apararii, Teodor Melescanu. Actualizata: 15.30

Ministrul apararii Teodor Melescanu a declarat, vineri,
Romania vrea sa propuna, in august, la Londra, partenerilor din coalitie, un calendar propriu de retragere din Irak, spune ministrul apararii, Teodor Melescanu. Actualizata: 15.30

Ministrul apararii Teodor Melescanu a declarat, vineri, la o dezbatere, ca un moment important in privinta prezentei militarilor romani din Irak ar putea fi luna august, cind Romania spera sa poata propune la Londra, tarilor din coalitie, un calendar propriu de retragere. Potrivit Mediafax, Melescanu considera ca retragerea militarilor din Irak nu ar fi posibila inainte de sfirsitul anului.

"Este evident ca un moment foarte important va fi in luna august cind va avea loc o intilnire, probabil la Londra, a principalelor state membre ale coalitiei si unde vom discuta concret diversele variante, impreuna cu toti aliatii nostri, ale acestei prezente", a spus ministrul.

Melescanu precizeaza ca n-a fost vorba niciodata despre o retragere "intempestiva" sau de iesirea Romaniei din coalitia Iraqi Freedom, ci de o modificare a structurii fortelor romanesti participante la aceste operatiuni. La sedinta CSAT de marti, ministrul apararii va prezenta o informare, asa cum face in fiecare an MApN in preajma lunii iunie, referitoare la necesarul de fonduri. La aceasta sedinta nu se va fixa un plafon al prezentei militarilor romani in misiuni externe si nici nu se va stabili o data a retragerii din Irak. CSAT va oferi, probabil, un mandat de negociere cu tarile din coalitie, a spus Melescanu.

Romania trebuie sa se gindeasca la un calendar de retragere, la fel ca majoritatea

statelor, dar si sa tina cont de faptul ca aliatii trebuie sa se ajute la nevoie. "Nimeni nu poate pune sub semnul indoielii seriozitatea cu care Romania isi indeplineste obligatiile pe care si le-a asumat. Asa cum ne asteptam ca, in cazul in care Romania are probleme, aliatii nostri sa ne fie alaturi, asa este firesc, atunci cind aliatii nostri au probleme, sa fim umar la umar", a adaugat Melescanu.

Ministrul sustine ca Romania trebuie sa-si adapteze responsabilitatile pe care si le asuma, posibilitatilor sale reale, iar mlitarii care participa la misiuni externe trebuie sa fie foarte bine echipati si dotati.

Melescanu a discutat cu premierul Calin Popescu Tariceanu despre posibila implicare a Romaniei in eforturile de reconstructie a Irakului, eventual prin preluarea unei zone de dezvoltare si reconstructie.

Romania are circa 500 de militari in Irak, iar bugetul alocat acestor misiuni este de 155 milioane de dolari pe an.



Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.