Parlamentul turc a adoptat joi, in vot final, o reforma controversata care prevede alegerea presedintelui prin sufragiu universal, dupa esecul candidatului partidului la putere in alegerile din parlament, relateaza AFP.

Reforma a fost adoptata cu 376 de voturi pentru si doar unul impotriva, in cadrul votului final al Adunarii. Prevederea cea mai importanta, dar si cea mai controversata este alegerea presedintelui prin scrutin universal, in doua tururi, pentru un mandat de cinci ani, care poate fi reinnoit, in loc de un mandat de sapte ani, in prezent.

Proiectul Partidului Justitie si Dezvoltare (AKP, provenit din miscarea islamica), aparent sustinut de un mic partid de centru dreapta si de parlamentari independenti - AKP nu are decit 351 de locuri dintr-un total de 550 -, prevede printre altele organizarea alegerilor legislative la fiecare patru ani, in loc de cinci.

Pachetul de amendamente a fost adoptat in prima lectura marti. El urmeaza sa fie supus aprobarii presedintelui in exercitiu, Ahmet Necdet Sezer, care, potrivit analistilor, il va respinge. Presedintele Sezer, un laic riguros care a retrimis de mai multe ori parlamentului legi votate de AKP, are 15 zile la dispozitie pentru a promulga legea sau a face uz de dreptul de veto. Daca respinge proiectul, parlamentul ar urma din nou sa voteze textul in acelasi format, dupa care presedintele nu mai poate sa se opuna promulgarii sale. Insa el mai are o ultima solutie, cea a convocarii unui referendum.