SRI ii datoreaza lui Dinu Patriciu 50.000 de lei noi, pentru ca i-ar fi ascultat ilegal telefoanele - a dispus o instanta civila. Efectul acestei decizii in procesul penal este controversat.

Tribunalul Bucuresti (TMB), Sectia Contencios, a decis vineri ca Serviciul Roman de Informatii trebuie sa-i plateasca lui Dinu Patriciu 50.000 lei noi cu titlul de daune morale, in dosarul in care omul de afaceri a chemat SRI in instanta pe motiv ca i-ar fi interceptat ilegal convorbirile telefonice, informeaza NewsIn. Avocatii lui Patriciu au depus in instanta decizia de acum doua saptamini a CEDO, prin care lui Dumitru Popescu, fost inculpat in dosarul "Tigareta II", i-a fost recunoscut faptul ca Romania a incalcat in cazul sau art.8 din Conventia europeana referitor la protejarea vietii private. CEDO a criticat, prin respectiva sentinta, prevederile legii 51/1991, a sigurantei nationale. Actul normativ prevede ca mandatele de interceptare a convorbirilor telefonice in situatii de siguranta nationala sint emise de procuror si este considerat secret de stat. CEDO nu i-a acordat insa lui Dumitru Popescu daune morale si nici nu a infirmat solutia instantelor romanesti, care l-au condamnat la inchisoare.

In ce priveste procesul Patriciu SRI, pentru ca este unul civil si afecteaza doar aspectul dreptului la viata privata, acesta nu ar afecta desfasurarea procesului penal, in care presedintele Rompetrol este acuzat de infractiuni economice, afirma Daniela Titian, purtator de cuvint al Parchetului General. Avocatul lui Patriciu, Ovidiu Budusan, considera insa ca decizia de vineri a TMB inlatura consecintele probelor din dosarul penal considerate ilegale. In consecinta, toate inregistrarile facute de SRI ar deveni, in opinia lui Budusan, inutile. Sentinta de vineri a Tribunalului Bucuresti poate fi atacata cu apel in 15 zile.

Dinu Patriciu si SC Rompetrol SA au actionat in judecata SRI, dupa aparitia in presa, in luna aprilie 2006, a unor stenograme dupa discutiile interceptate ale omului de afaceri cu diversi parteneri. Patriciu si Rompetrol solicita SRI despagubiri morale in cuantum de cate 1.325.000 lei pentru fiecare, ca recompensare a "oportunitatilor de afaceri pierdute" si pentru ca le-au periclitat "relatiile cu partenerii de afaceri, mai ales cei din strainatate". Rompetrol se plange ca publicarea in "Evenimentul zilei" a stenogramelor discutiilor lui Dinu Patriciu cu anumiti parteneri de afaceri a afectat imaginea companiei si "a creat in randul partenerilor de afaceri temerea legitima ca orice date cu caracter economic pot ajunge la cunostinta unor concurenti". De asemenea, avocatii companiei spun ca interceptarile convorbirilor telefonice realizate de catre SRI au fost realizate "cu incalcarea flagranta a legii" si au fost catalogate drept "o ingerinta nejustificata, indezirabila si nelegitima intr-o societate democratica".

De cealalta parte, in intampinarea depusa la dosarul cauzei, SRI a facut mentiunea ca "nu a solicitat si nici nu a obtinut de la organele competente acte privind autorizarea efectuarii unor activitati de interceptare pe numele sau cu privire la persoana juridica reclamanta (Rompetrol - n.n.)", insa a recunoscut ca a ascultat telefoanele omului de afaceri Dinu Patriciu timp de un an si trei luni, incepand cu anul 2003. Reprezentantii serviciului au explicat, in aceeasi intampinare, ca legislatia in materie prevede o perioada maxima pentru care poate fi solicitat un mandat de interceptare a convorbirilor telefonice, care nu poate depasi sase luni. Insa, asa cum se precizeaza in actele de la dosar, "in cazuri intemeiate", mandatul poate fi prelungit cu o perioada ce nu poate depasi trei luni. Astfel, dupa expirarea primului mandat de ascultare, interceptarea telefoanelor omului de afaceri a intrat de inca trei ori "in prelungiri". Serviciului Roman de Informatii mai sustine ca a trimis informari la Presedintia Romaniei, primul ministru, ministrul economiei si comertului, ministrul delegat pentru coordonarea autoritatilor de control si presedintele Consiliului Concurentei, "in legatura cu existenta unor indicii referitoare la implicarea reclamantului Dan Costache Patriciu sau a altor persoane, manageri sau angajati ai Rompetrol, in activitati de natura sa constituie amenintari la siguranta nationala a Romaniei". In aceleasi documente aflate la dosar, SRI a precizat ca informatiile obtinute din ascultarea telefoanelor omului de afaceri au fost clasificate "secret de stat", cu nivelul de secretizare "strict secret". O parte dintre acestea au fost transmise procurorilor si au fost declasificate in vederea folosirii lor ca probe in solutionarea dosarului penal numarul 111/D/P/2004. Comisia comuna permanenta a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii Serviciului Roman de Informatii a raspuns, printr-o adresa aflata la dosar, ca din investigatiile Comisiei, solicitate de Dinu Patriciu, reiese ca SRI "a efectuat legal interceptarea telefoanelor, avand la baza acte emise de Parchet". Totusi, aceeasi Comisie a declarat ca nu are abilitatea de a se pronunta in legatura cu corectitudinea acestor acte. Directorul SRI Radu Timofte a declarat si el, in februarie 2006, ca interceptarile au fost efectuate, "in intervalul de timp indicat, in temeiul legii privind siguranta nationala a Romaniei".