Adversitatea dintre profesorii Tom Gallagher si Vladimir Tismaneanu este de notorietate pentru mediul intelectual romanesc. Dupa datele ultimelor saptamini insa, ea nu mai este de actualitate.

Tom Gallagher (stinga) a judecat aspru carteacu Iliescu. Vladimir Tismaneanu spune ca agresit cind s-a intilnit cu Becali. In ultima vreme, Tom Gallagher si Vladimir Tismaneanu s-au regasit printre semnatarii mai multor apeluri ale intelectualilor. Mai mult, in urma cu aproximativ o saptamina, Gallagher si Tismaneanu, impreuna cu un alt fin specialist al istoriei recente a Romaniei, britanicul Dennis Deletant, au trimis o scrisoare comuna ministrului de externe al Suediei, Carl Bildt, bun cunoscator al zonei Balcanilor si politician european influent. Scrisoarea celor trei este surprinzatoare, in conditiile in care trecutul comun recent al celor doi indica o adversitate radicala. 2004 este anul in care scandalul dintre cei doi devine public. In primavara acelui an, Tom Gallagher a lansat un atac foarte dur la adresa lui Vladimir Tismaneanu, reactia specialistului britanic in istoria Romaniei si a Balcanilor fiind provocata de lansarea cartii de interviuri facute de politologul de origine romana cu presedintele Romaniei de la acea vreme, Ion Iliescu. Atunci, Gallagher il considera pe Tismaneanu „un fel de Adrian Costea specializat in cunostinte academice si informatii, nu in afaceri". In mai multe articole de presa, dar si in cartea sa, care a aparut in toamna lui 2004, „Furtul unei natiuni", Tom Gallagher l-a atacat pe cel despre care scria ca „anterior fusese un sustinator fervent al societatii civile democratice si descrisese cindva structura de putere sub regimul Iliescu drept «una de tip populist, corporatist si semifascist»". Dupa cartea de interviuri cu Ion Iliescu („Marele soc - o lovitura de propaganda a regimului de la Bucuresti"), Gallagher scria despre Tismaneanu ca „l-a caracterizat pe Iliescu drept un «simbol… al stingii pluraliste» din Romania, care a avut o responsabilitate majora in procesul de consolidare a democratiei".

Tismaneanu a fost, de altfel, tinta mai multor rafale ale tirului polemic al lui Tom Gallagher. Profesorul britanic a condamnat mult mediatizata vizita a lui Tismaneanu acasa la Gigi Becali, precum si faptul ca acesta a devenit colaborator permanent al cotidianului „Jurnalul National", ziar patronat de Dan Voiculescu. Ulterior, Gallagher l-a atacat pe profesorul de origine romana de la Maryland inclusiv pentru faptul ca „a ales sa faca referire la propria drama familiala in cadrul lucrarilor sale despre comunism". Una dintre cele mai dure acuze pe care Gallagher i le-a adus lui Vladimir Tismaneanu de-a lungul razboiului lor prelungit a fost aceea ca, in mediul universitar, politologul de origine romana ar face „trafic de influenta".

De regula, atacurilor lui Tom Gallagher, Vladimir Tismaneanu le-a oferit o replica discreta. Mai mult, Tismaneanu a recunoscut, in mai multe rinduri, ca vizita la Gigi Becali a fost nepotrivita si ca momentul pentru a publica volumul de interviuri cu Ion Iliescu, neinspirat ales. De altfel, la o reeditare in limba engleza a cartii cu pricina, numele lui Vladimir Tismaneanu nici nu mai apare pe coperta, de stergerea lui ocupindu-se fostul presedinte al Romaniei.

Reapropierea celor doi s-a produs in ultimele luni. Impacarea lor are motivatii politice, asa cum o recunosc ambii. Criza profunda in care se afla acum Romania i-a indemnat sa aiba o pozitie comuna. „Putem polemiza intre noi, dar ceea ce se petrece acum este inacceptabil pentru orice partizan al pluralismului si al transparentei. Am decis, impreuna cu Tom Gallagher si cu Dennis Deletant, ca trebuie sa se auda vocile noastre: ca experti, ca politologi, ca istorici carora nu le este deloc indiferenta soarta Romaniei in UE", spune, pentru Cotidianul, Vladimir Tismaneanu. La rindul sau, profesorul de la Universitatea Bradford, Tom Gallagher, a marturisit Cotidianului ca „neintelegerile trecute dintre mine si Vladimir Tismaneanu au fost surmontate de nevoia de a arata solidaritate pentru a preveni inlocuirea democratiei cu autocratia colectiva a baronilor economici si a aliatilor politici ai acestora. Aceasta ar destabiliza Balcanii, ar discredita UE si ar plasa tara pe traiectoria estica. Trecutul este pe cale sa revina in fundal, in conditiile actuale, cind miza este atit de mare".

„Cind mizele sint atit de mari, vechile neintelegeri devin secundare. Perceperea comuna a unei mari primejdii pentru democratia din Romania ne-a apropiat pozitiile", ne-a mai spus Tismaneanu. „Sa speram ca intelegerea care poate emerge dintr-o astfel de cooperare va elimina baza disputelor care au existat cu adevarat in trecut, dar care nu e necesar sa apara si in viitor. Sper ca nu va fi cazul; dupa toate semnalele primite, si profesorul Tismaneanu impartaseste aceeasi stare de spirit", apreciaza, la rindul sau, Tom Gallagher.

De altfel, recentul Apel de acum citeva zile al celor peste 100 de intelectuali in care se spune „ca numai o participare masiva la vot va bara eficient unele tendinte autocratice ale majoritatii parlamentare si ale guvernarii actuale" este ultimul document in care numele celor doi prestigiosi politologi se regasesc alaturi.

Tom Gallagher Este profesor la Universitatea din Bradford, acolo unde detine sefia catedrei de Studii pentru pace. Foarte bun cunoscator al istoriei Balcanilor, Thomas Gerard Gallagher este autorul mai multor carti despre istoria recenta a Romaniei: „Romania dupa Ceausescu: politica intolerantei, democratie si nationalism in Romania, 1989-1998", „Furtul unei natiuni. Romania de la comunism incoace", „Balcanii in noul mileniu in umbra razboiului si a pacii". Gallagher este cea mai consistenta si mai constanta prezenta a unui comentator politic strain in presa centrala din Romania.

Vladimir Tismaneanu Este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland din SUA si autoritatea numarul unu in problemele comunismului romanesc. Tismaneanu a coordonat, de altfel, Comisia Prezidentiala pentru Analiza Dictaturii Comunismului in Romania, cea care a dat un raport girat de Presedintie in care regimul comunist a fost declarat, intr-o sedinta solemna, dar mai ales tensionata a Parlamentului, „criminal si ilegitim". Vladimir Tismaneanu este autor al mai multor volume despre istoria recenta a Romaniei.