Producatorii de palinca string semnaturi pentru a schimba legea care-i obliga sa plateasca taxe pentru bautura produsa in casa.

Producatorii de palinca din Romania au strins, pina in prezent, 60.000 de semnaturi pentru a modifica l
Producatorii de palinca string semnaturi pentru a schimba legea care-i obliga sa plateasca taxe pentru bautura produsa in casa.

Producatorii de palinca din Romania au strins, pina in prezent, 60.000 de semnaturi pentru a modifica legislatia care prevede ca palinca, tuica si rachiurile sint accizate, cu toate ca sint produse traditionale.

"Vom reusi sa stringem peste 100.000 de semnaturi si estimam ca cele mai multe vor fi adunate din judetele din Regiunea de dezvoltare Nord-Vest, aici fiind cei mai multi producatori de palinca. Actiunea va continua si in saptaminile urmatoare, campania desfasurindu-se in toate judetele tarii", a spus presedintele Asociatiei Producatorilor de Palinca Naturala (APPN) Salaj, Grigore Ardelean.

Art.74 din Constitutia Romaniei arata ca, pentru a modifica legislatia, este nevoie de cel putin 100.000 de semnaturi strinse dintr-un sfert din judetele tarii, adica producatorii de palinca din 11 judete vor trebui sa adune peste 9.000 de semnaturi din fiecare judet.

Palinca, tuica si rachiurile produse in general in gospodarii au fost scoase de Guvern din categoria bauturilor traditionale produse din fructe si au fost incluse intre bauturile spirtoase. Drept urmare, acestor bauturi li se aplica noul Cod fiscal si sint accizate, lucru care a stirnit nemultumirea producatorilor. Astfel, cei care produc palinca pentru consumul propriu vor trebui sa plateasca pentru un litru obtinut peste sase lei, in conditiile in care, la ora actuala, pretul unui litru din aceasta bautura este de 13-15 de lei. "Accizarea palincii, a tuicii si a rachiurilor a pornit de la marii producatori de spirtoase, ale caror interese au fost ca produsele traditionale sa fie trecute ca brand al lor ", spune Grigore Ardelean.

Accizarea este considerata o masura anormala de producatorii de palinca, intrucit, potrivit lui Grigore Ardelean, in statele UE accizele pentru produsele traditionale, asa cum este palinca, au o valoare de 20-50% din accizele pentru bauturile spirtoase produse la scara industriala.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.