Presedintele suspendat, Traian Basescu, respinge ideea ca toti oamenii de afaceri sint oligarhi.

Seful suspendat al statului s-a plins ieri, in fata oamenilor de afaceri, ca in ultima vreme se incearca un joc mediatic necinstit, menit sa demonstreze ca el confunda oligarhii cu oamenii de afaceri cinstiti. El a facut aceste precizari la reuniunea aniversara "136 de ani de miscare patronala in Romania", organizata, la Palatul Parlamentului, de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii. Dupa avalansa de critici, acesta a incercat o explicatie spunind ca prin oligarh intelege "acel om care exercita netransparent puterea sau acei oameni care o exercita transparent in favoarea lor ori acei oameni care isi tin afacerile tocmai pentru ca intotdeauna cineva da o ordonanta de urgenta pentru compania lui, deoarece cineva mai da o lege si sterge toate datoriile din sectorul energetic, in conditiile in care baietii destepti au generat pierderile din sistemul energetic".

Totodata, el a reamintit faptul ca, recent, mai multi parlamentari au initiat o lege prin care deturnarea creditelor luate de la banci nu mai este considerata o infractiune. Concluzia sa e ca "domnii care au devalizat Bancorex si Banca Agricola sint astazi in afara oricarei anchete, desi se apropiase funia de par si cu Domniile lor. Si uite asa un miliard de euro trebuie sa-i platiti dumneavoastra si omul obisnuit". Basescu le-a multumit patronatelor din sectorul IMM pentru faptul ca aduc o contributie de 70% la realizarea PIB. A vorbit din nou despre Dinu Patriciu, dar a reusit performanta sa o faca aluziv, fara sa-l nominalizeze, asa cum a facut in zilele din urma: "Aud de multe ori la televizor si la dezbaterile publice: «PaI, cutare patron X da 1,5 -2% din PIB si atunci cum sa nu-i dam scutiri de 600 de milioane de dolari?» Dar dvs. dati 70% din PIB si v-ati obisnuit sa cereti, uneori disperat, sa lucrati intr-un mediu de afaceri corect".

Basescu le-a multumit micilor patroni pentru ca, "spre deosebire de alte categorii de oameni de afaceri, patronul unui IMM isi angajeaza si isi risca direct banii lui si, de multe ori, situatia familiei sale". Basescu i-a invitat pe acestia la masa puterii daca se vor aduna intr-o asociatie care le va da "o reprezentativitate a lor mai coerenta in relatia cu puterea". In opinia sa, este nevoie de intreprinderi mici si mijlocii in domeniul rural, care sa exploateze, chiar acolo, materia prima produsa de agricultura. Asocierea firmelor romanesti este utila, dupa parerea sa, pentru a putea participa cu sanse la licitatiile organizate pentru proiecte mari de infrastructura ce urmeaza sa fie realizate cu bani de la UE, astfel incit "antreprenorii romani sa nu mai fie nevoiti sa lucreze in antrepriza cu trusturi straine care vin cu un laptop si trei ingineri".