Craiova se poate lauda ca are un album foto de prezentare, asa cum ii sta bine oricarui mare oras european. Fotografiile din acest album, realizate de echipa condusa de artistul fotograf Paul Agarici, redau cu fidelitate aerul aristocrat al Craiovei
Craiova se poate lauda ca are un album foto de prezentare, asa cum ii sta bine oricarui mare oras european. Fotografiile din acest album, realizate de echipa condusa de artistul fotograf Paul Agarici, redau cu fidelitate aerul aristocrat al Craiovei de astazi, cu care oltenii se mandresc.
Din pacate, o astfel de intreprindere, cum este albumul oficial al Craiovei, realizat pe banii contribuabililor, nu a scapat de influenta jocurilor politice, coordonate chiar de primarul municipiului, Antonie Solomon. Controversatul edil si-a exprimat multumirea pentru primirea sa in Partidul Democrat, dupa dezertarea de la PSD, printr-un gest de veritabila slugarnicie. Este vorba despre o adevarata reclama facuta Ioanei Basescu, fiica cea mare a sefului statului. Mai mult, primaria lui Solomon i-a alimentat conturile acesteia si ale fostului ei sot, Bogdan Marin zis Bodo, cu zece mii de euro.
Antonie Solomon a vazut in realizarea albumului foto al Craiovei o buna oportunitate si, fortand nota bunului simt, a gasit aceasta solutie ridicola, cu care i-a uimit chiar si pe apropiati. In cadrul albumului foto dedicat municipiului Craiova, scos pe piata la 1 decembrie 2006 sub patronajul si la indicatiile pretioase ale lui Solomon, apare o fotografie-portret a fetei presedintelui. Aceasta figureaza pe coperta albumului si in calitate de coautor. Astfel, in primele file ale albumului, pe o pagina intreaga, se afla fotografia Ioanei Basescu, in ochelarii careia se oglindeste cladirea Primariei. Nimeni nu intelege ce cauta Ioana in acest album, ca un adevarat simbol al Craiovei, din moment ce nu are chiar nici o legatura cu orasul. Cu atat mai mult, cu cat ea apare chiar si ca autoare a albumului, alaturi de Paul Agarici si echipa sa. Surse din interiorul Primariei, care doresc sa ramana anonime, ne-au declarat ca exista, totusi, un talc al acestei aparitii bizare, intrucat fotograful albumului, Paul Agarici, este un apropiat al Ioanei si i-ar fi promis primarului Solomon ca o va convinge sa-l aduca pe tatal acesteia, Traian Basescu, la Zilele Craiovei, lucru care nu s-a intamplat! De altfel, Paul Agarici ne-a declarat ca acesta teorie este neadevarata: "Prezenta Ioanei Basescu, chiar daca se rasfrange negativ asupra lui Solomon, a fost decizia mea. Ea a fost eleva mea la scoala populara si venise acolo pentru a realiza unele fotografii pentru album. Ea apare si in caietul de sarcini al proiectului. Initial, in acea poza trebuia sa apara o receptionera de la Hotelul Helin, insa, dupa ce am fotografiat-o, am aflat ca avea o moralitate indoielnica si nu puteam sa compromit albumul cu o prostituata. Solomon habar nu avea de ideea mea, ca Ioana sa apara in album."
Asadar, Ioana Basescu, al carei portret foto se lafaie pe o intreaga pagina a albumului, a fost aleasa una dintre "frumusetile Craiovei". Asta chiar daca fata cea mare a presedintelui nu are nici o legatura cu meleagurile Craiovei, asa cum de altfel nu are nimeni din familia moldo-dobrogeana a lui Traian Basescu.
Cum spuneam, fiica presedintelui este trecuta si in calitate de coautoare la realizarea albumului. Si daca tot a fost trecuta drept coautoare a albumului, Ioana l-a introdus in album si pe fostul ei sot, Bogdan "Bodo" Marin, liderul trupei "Proconsul". Astfel, alaturi de Ioana, pe doua pagini apare si poza lui "Bodo", fotografiat in timpul concertului dat de trupa Proconsul in cadrul festivitatilor organizate de Antonie Solomon si intitulate "Zilele Craiovei 2006". Paul Agarici are o explicatie si pentru aceasta ciudata coincidenta: "Poza cu Bodo a fost realizata la Zilele Craiovei, eveniment pentru care rezervasem cateva file. La spectacolul din Parcul Romanescu au fost foarte multe vedete celebre, intre care si Al Bano. Acesta era insa foarte prost imbracat si, cand am vazut cat de arogant era, m-am enervat si nu l-am mai fotografiat. Puteam sa iau fotografii cu alti solisti, dar singura imagine in care, pe fundal, aparea baner-ul cu Zilele Craiovei a fost a lui Bodo. De-asta apare poza lui." Sigur ca varianta aceasta, a vesnicelor coincidente, este greu de crezut, mai ales ca in album mai sunt si alte lucruri ciudate.
"Opera" primarului
Faptul ca scumpa si proasta lucrare ii apartine, in conceptie, primarului PD Antonie Solomon, este anuntat inca de pe pagina de garda a albumului: "Acest album a fost conceput si propus de domnul Antonie SOLOMON, primar al orasului CRAIOVA. Domnia sa si-a adunat mandria si energia de edil al marelui oras oltenesc in subiectele si imaginile pe care urmeaza sa le priviti. Nerabdarea s-a (n.r. - sic) pentru facerea acestui album a trecut cu mult peste chiar dorinta autorilor-fotografi! Se cuvine sa ne aplecam cuviincios pentru prilejul pe care ni l-a dat, in mod exemplar, pentru ca, in Biblioteca Nationala a Romaniei, sa apara inca o carte, adica aceasta...". Dincolo de greselile si de limbajul de lemn al "multumirii catre Antonie", trebuie sa intelegem din textul din pagina de garda ca primarul PD al Craiovei a tinut mortis sa scoata acest album si ca tot el a hotarat cine si cu ce poze sa apara. Printre alesi s-a numarat si fotografa, coautoarea de album Ioana Basescu. Aspect care poate conta, mult, la viitoarea candidatura a lui Antonie Solomon pentru postul de primar al Craiovei din partea Partidului Democrat.
Costurile
Tiparit in 2500 de exemplare, in conditii grafice de lux, albumul "Craiova - Romania 2006" este o replica a albumului "Eterna si fascinanta Romanie", paguboasa afacere a lui Viorel Hrebenciuc si a lui Razvan Temesan, dar la un nivel mai mic. Albumul lui Antonie Solomon este estimat la un pret de cost de 15 euro per exemplar.
Asadar, numai costurile cu tiparirea se ridica la aproximativ 37.500 de euro, bani dati din bugetul local al craiovenilor. La aceasta suma trebuie adaugate si drepturile autorilor albumului, cativa artisti-fotografi printre care o regasim si pe Ioana Basescu. De altfel, conform unor surse din primaria lui Antonie Solomon, fata cea mare a lui Basescu ar fi primit zece mii de euro pentru serviciul prestat. Daca adaugam si banii pe care i-a primit si Bodo, liderul trupei "Proconsul" si fost ginere al lui Basescu, pentru prestatia formatiei, respectiv, 5000 de euro, un calcul simplu ne arata ca bugetul public al municipalitatii a fost ciuntit cu ceva peste 50.000 de euro.
Paul Agarici ne-a oferit si cateva date tehnice privind realizarea acestui album, chiar daca in contract exista si o ciudata clauza de confidentialitate: "S-a tiparit in 2500 de exemplare si costul a fost doar de aproape 500.000 lei pe exemplar, fata de 1.200.000, cat ar fi trebuit sa coste. El are 96 de pagini si a fost tiparit in conditii exceptionale." Paul Agarici spune ca acest album este cel mai frumos lucru pe care l-a realizat pana acum in cariera sa, ceea ce l-a facut sa se apropie si mai mult de oltenii pe care-i iubeste ca pe ochii din cap. Existau, asadar, premise ca acest album sa fie o mandrie si pentru craioveni, fiecare oaspete plecand acasa cu un album pe care l-ar fi rasfoit cu placere. Din pacate, jocul politic murdar realizat cu acest album a aruncat o opera de arta in mocirla. Se pare ca si din punct de vedere financiar au existat probleme care au dus la un imens scandal, dar va trebui sa investigam cu atentie conotatiile acestuia.
Indianul de Craiova si reclama mascata
In tot albumul, de la un cap la altul, sunt amestecate, fara nici o legatura si de-a valma, fotografii ale marelui poet Marin Sorescu, ale artistului Tudor Gheorghe, ale fotbalistului Rodion Camataru, ale bisericii "Madona Dudu", ale Muzeului de Arta, ale Parcului Romanescu, cu poze ale Ioanei Basescu (p.11), ale unui indian (p. 80), ale lui Bodo (p. 84-85) sau ale multor altor personaje care n-au nici o legatura cu Craiova.
De pilda, la capitolul fotbal, care, in Craiova, este o adevarata religie, singura fotografie din album il reprezinta pe Camataru, glorie incontestabila a Universitatii, dar care este si consilier municipal PD. Lipsesc din album adevaratele simboluri ale Craiovei fotbalistice, cum ar fi Ilie Balaci sau Ion Oblemenco, ceea ce adauga alte suspiciuni de ordin politic. Sigur ca Rodion Camataru nu putea lipsi din acest album, dar este o adevarata jignire ca prezenta sa sa fie pusa pe seama implicarii sale politice. Ca sa nu mai spunem ca lui Camataru i s-a gasit liber doar un sfert de pagina, spre desosebire de Ioana, care are o pagina, si Bodo, care are doua pagini in album.
Nici capitolul cultura nu scapa de semnele de intrebare. Astfel, Marin Sorescu are alocat, ca si Camataru, alt sfert de pagina, in timp ce actualul director al Muzeului de Arta, Florin Rogneanu, se lafaie pe o pagina intreaga. Si nu i-a fost de ajuns, caci lucrarile fiului sau, Lucian Florin Rogneanu, sunt singurele opere contemporane care apar in album, alaturi de Brancusi, Pallady, Aman sau Tuculescu!
O mentiune speciala se cuvine reclamei mascate de care albumul foto al lui Solomon este plin. Reclama care n-a fost inserata ca atare, in pagini specializate. In ordine, albumul cuprinde foto-reclame la: cabinetul individual de avocatura Bogdan Popescu, din Baroul Dolj (p. 12), BancPost (p. 14), autoturism marca BMW nr. DJ 75 BOZ (p. 15), magazinul Rendez-vous (p. 24), firma de taxi Romnicon (p. 27), hotel-club Helin (p. 28-29), restaurantul "traditional romanesc" Galaxy (p. 30), Raiffeissen Bank si Golden House Hotel (p. 42), supermarket-urile Pic, Metro, Praktiker si Billa (p. 64), Complexul Laguna Albastra, Selgros, Galeria Mercur, Daewoo Matiz (p. 65), Vodafone (p. 74).
Solomon si Ceausescu
Poate ca, la limita suportabilitatii, am putea inghiti cu greu si teoria coincidentelor, daca, in paginile de prezentare ale albumului, nu am gasi o adevarata apologie a actualui primar al Craiovei, Antonie Solomon. Dupa un scurt istoric al orasului, iata cum este oglindita venirea lui Solomon in fruntea Primariei: "Inceputul anului 2004 l-a adus in functia de primar, prin vointa electoratului craiovean. Pe dl Ec. Antonie SOLOMON, care, prin calitatile sale de prim gospodar si prim edil al Urbei de pe Jiu, a imprimat un spirit novator implementarii unor noi si complexe proiecte de modelare..." Ceea ce urmeaza este un text pe care si Ceausescu ar fi invidios: "Cu exceptionala previziune edilitar-gospodareasca, dar si sensibil la necesitatea innoirii si modernizarii stravechii Banii, primarul de astazi al Craiovei a promovat si sustine cele mai ample proiecte actuale prin care va fi modernizata... Este opera unui veritabil arhitect, care intelege necesitatea schimbarii in viata si configuratia orasului sau, in deplin acord cu dorinta cetatenilor acestuia...!" Daca nu ar fi fost realizat din banii publici, ci ar fi fost un album comandat pe banii primarului Antonie Solomon, poate ca ar fi ramas doar un semn al grandomaniei, asa insa trebuie sa fie lamurite toate aceste coincidente, cu atat mai mult, cu cat albumul nu este pus in vanzare, ci este distribuit doar ca material de propaganda.
Primit de Berceanu, binecuvantat de Basescu
Aflat in negocieri inca din 2005 pentru a intra in PNL sau in PD, primarul Antonie Solomon, alintat de prieteni "Aurica", a parasit PSD, grupare care l-a propulsat ca primar al Craiovei, pentru a intra in partidul prezidential al lui Basescu. In ciuda opozitiei deputatului PD de Dolj Marian Jean Marinescu, presedintele executiv al organizatiei Dolj a Partidului Democrat, care a catalogat primirea lui Aurica Solomon drept "o eroare politica", primarul pesedist al Craiovei a fost bagat in PD de aripa doljeana condusa de Radu Berceanu, presedinte al PD Dolj, cu acordul si binecuvantarea lui Basescu.
Tradati politic de Aurica, liderii PSD Dolj l-au catalogat pe primarul Craiovei ca fiind "traseist politic". In cariera sa, Antonie Solomon a trecut pe la mai multe partide. Mai intai a fost membru al PSDR, condus de Sergiu Cunescu, intrand consilier local, in 2000, apoi a venit in PSD, odata cu fuziunea PSDR-PDSR, pusa la cale de Alexandru Athanasiu si Adrian Nastase. In perioada 2001-2004 a fost adjunctul celebrului primar Vasile Bulucea. In 2006, Solomon a candidat la sefia PSD Dolj impotriva liderului PSD Ion Calin, care a castigat cursa. "Aurica" s-a suparat foarte tare si si-a dat demisia din PSD. A negociat apoi si cu PNL si cu PD, pana cand Radu Berceanu l-a atras in barca lui Basescu, incepand cu februarie 2006.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.