Intre 600 si 800 de tentative de sinucidere la copii sint tratate anual la Departamentul de Toxicologie din cadrul Spitalului clinic de urgenta pentru copii "Grigore Alexandrescu", insa doar 3 la suta sint reale, majoritatea fiind o inc


Intre 600 si 800 de tentative de sinucidere la copii sint tratate anual la Departamentul de Toxicologie din cadrul Spitalului clinic de urgenta pentru copii "Grigore Alexandrescu", insa doar 3 la suta sint reale, majoritatea fiind o incercare a copilului de a atrage atentia.

Pentru a trata astfel de cazuri, in cadrul spitalului a fost infiintat un cabinet de medicina psihosomatica, care va functiona in cadrul Departamentului de Toxicologie. Acest cabinet va asigura asistenta specializata pentru copiii din Bucuresti.

Medicul psihiatru Elena Brinaru a declarat vineri ca principalele cauze pentru care copiii incearca sa se sinucida sint neintelegerile din familie, problemele de la scoala sau cele sentimentale. De asemenea, multi copii care incearca sa se sinucida provin din familii in prag de divort, unde copilul este folosit ca un instrument intre mama si tata. "Cea mai mica virsta la care s-a inregistrat o tentativa reala de sinucidere a fost de 9 ani, la un copil care provenea dintr-o familie cu probleme. Tentativele reale de sinucidere reprezinta aproximativ 2-3 la suta din numarul total de cazuri", spune medicul.

De multe ori, aceste tentative sint doar un strigat de ajutor, un gest pentru a atrage atentia. Gestul copilului e o punte de legatura intre lumea reala, in care a esuat, si lumea ideala, in care ar vrea sa traiasca", a mai spus Brinaru.

Medicii sustin ca, in asfel de cazuri, rolul cel mai important il joaca familia, pentru ca, daca exista comunicare, copilul nu va mai fi vulnerabil la diversi factori care l-ar putea influenta. De asemenea, comunicarea din cadrul familiei trebuie masurata calitativ, nu cantitativ. Prof. dr. Coriolan Ulmeanu, directorul Spitalului pentru copii "Grigore Alexandrescu", a declarat ca, in ceea ce priveste cazurile de suicid infantil, s-a inregistrat o crestere constanta, dar nu spectaculoasa. "Numarul acestor cazuri a crescut foarte mult in judetele limitrofe unde nu exista asistenta specializata", a precizat acesta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.