Virgil Ardelean a fost inlocuit, ieri, de la conducerea principalului serviciu secret al Ministerul Internelor si Reformei Administrative. In locul sau a fost numit generalul Petre Albu, din cadrul Compartimentului de formare si implementare progr
Virgil Ardelean a fost inlocuit, ieri, de la conducerea principalului serviciu secret al Ministerul Internelor si Reformei Administrative. In locul sau a fost numit generalul Petre Albu, din cadrul Compartimentului de formare si implementare programe al Agentiei Nationale Antidrog si fost sef al Brigazii de Combatere a Crimei Organizate si Coruptiei.
Ardelean a demisionat (pentru a doua oara) in urma cu doua saptamani, la investirea noului ministru al Internelor, Cristian David. Actualul ministru de Interne a gasit inlocuitor in persoana unui general in rezerva, fost director al combaterii crimei organizate din Politie, Petre Albu, nume legat si anchetarea cazului "Portbagajul". Decizia a fost luata in cursul serii de marti, in jurul orei 21:00, dupa ce conducerea ministerului a luat act de trei sau patru propuneri pentru sefia DGIPI, spun surse din MIRA. De asemenea, surse din cadrul Ministerului de Interne ne-au precizat ca "Vulpea" intentiona sa lucreze in continuare pentru ministrul David, spunandu-i (intr-o discutie particulara): "as putea fi util".
Petre Albu, noul sef de la DGIPI
Succesorul lui Ardelean, Petre Albu, este cel care a infiintat directia de crima organizata din Politia Romana, in 1993, fiind seful acesteia de la infiintare pana in 2001. Albu a mai lucrat in Ministerul de Interne cativa ani, iar din 2003 s-a retras din sistem. Decizia de numire a sa in fruntea Directiei de Informatii si Protectie Interna a Ministerului Internelor si Reformei Administrative a fost semnata in cursul zilei de ieri. Noul sef al Directiei Generala de Informatii si Protectie Interna din cadrul MIRA, este doctor in drept si a activat ca politist judiciar mai bine de 20 de ani. Petre Albu a condus Brigada de Combatere a Crimei Organizate din 1993 pana in 2001, cand a fost numit director adjunct la Directia de Organizare si Mobilizare Operativa din Ministerul de Interne. In noiembrie 2001 a fost trecut in rezerva la cerere. Ulterior, si-a sustinut doctoratul in drept, iar pana ieri a activat ca personal civil in cadrul Agentiei Nationale Antidrog. Albu este casatorit, are doi copii, intre care un baiat politist in cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.
Reorganizare la MIRA
Ministerul Internelor si Reformei Administrative va fi condus de un ministru, ajutat in continuare de cinci secretari de stat, iar seful Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna va fi numit si eliberat din functie tot de premier, la propunerea ministrului de Interne. Totodata, departamentul de ordine si siguranta publica din minister va fi condus de un secretar de stat, ca si celelalte departamente ale institutiei, conform hotararii de organizare si functionare a MIRA, aprobata, ieri, de Guvern. Ministerul va avea in subordine structuri precum Agentia Antidrog, Agentia Functionarilor Publici, Administratia Nationala a Rezervelor de Stat, prefecturile, directiile de pasapoarte, permise de conducere, inmatriculari auto si de evidenta a persoanelor, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Politia, Jandarmeria, Arhivele Nationale, Autoritatea pentru straini si Oficiul pentru imigrari.
Dupa zece ani
Dupa mai bine de zece ani la conducerea DGIPI, Vulpea a parasit viziuna de unde ii "prelucra" pe cei care-i intrau sub lupa. Ardelean a demisionat pentru prima data, in 20 iulie 2006, la Palatul Cotroceni, impreuna cu sefii SRI si SIE, in urma scandalului fugii din tara a lui Omar Hayssam. Atunci, demisia sa nu a fost insa aprobata datorita refuzului premierului Tariceanu de a-l numi in locul lui pe Andi Boer, fostul sef de cabinet al lui Vasile Blaga. Vulpea a condus din 1998 si pana in prezent Directia Generala de Informatii si Protectie Interna, serviciu care i-a adus nenumarate beneficii. Numele lui Ardelean a fost vehiculat in mai multe scandaluri, despre care ZIUA a relatat in repetate randuri, legate de posibile interceptari ilegale de convorbiri telefonice, dar si de politie politica asupra opozantilor puterii, indiferent de regim.
Scandalurile marca Ardelean
Chestorul de politie, Virgil Ardelean este cel mai longeviv sef al unui serviciu secret. Numeroasele scandaluri iscate in jurul lui Ardelean nu l-au inlaturat in nici un chip de la carma serviciului secret din cadrul MIRA. Unul dintre cele mai controversate scandaluri care l-au avut ca protagonist principal pe Ardelean este celebrul joc piramidal Caritas, desfasurat in perioada 1991 - 1994 si care a pagubit 250.000 de romani. Virgil Ardelean, la acea data sef al Politiei din Cluj, a fost primul care a dispus un control la birourile Caritas, tocmai in momentul in care a simtit ca se apropie sfarsitul escrocheriei. In urma controlului, au disparut dischetele "speciale" cu evidentele platilor facute oamenilor politici de atunci si de acum. Mai mult, zvonul este ca acele dischete au ajuns chiar in buzunarul lui Ardelean care s-ar fi folosit de ele pentru a-si asigura ascensiunea fulminanta. Peste doar patru ani, Vulpea a ajuns sef la serviciul secret al MAI. De asemenea, numele lui Ardelean apare si in tentativa de lovitura de stat din timpul mineriadei din 1999. Atunci, Ardelean, raspunzator cu strangerea de informatii privind efectivele minerilor, modul lor de actiune, traseele pe care acestia intentionau sa le parcurga, a reusit sa-l dezinformeze cu succes pe ministrul Internelor Gavril Dejeu. Prin actiunile sale, chestorul a contribut practic la reusita minerilor. Totusi, Vulpea a scapat misterios de cercetarea penala in cazul "Tradarii generalilor MI".
Un alt scandal marca Ardelean avea sa se intample in 2001, cand Ovidiu Grecea a demisionat din functia de sef al Corpului de Control al primului ministru. Grecea prezentase premierului un raport foarte dur la adresa multor demnitari ai statului si acuzase serviciul secret condus de Vulpea ca face politie politica. Numele lui Ardelean apare si in dosarul Sintofarm, unde l-a acoperit pe Toma Zaharia, zis "Generalul Heroina". Potrivit presei, desi cunostea implicarea sotiei lui Zaharia in acest caz si modul in care generalul a musamalizat ancheta, Vulpea a pastrat informatiile pentru el, pentru a se mentine in post.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.