Co-presedintele Ligii Pro Europa (LPE), Smaranda Enache (foto), a anuntat ieri ca LPE are in vedere organizarea unor dezbateri civice privind forma de guvernare a Romaniei, mentionand ca isi doreste inclusiv consultarea romanilor privind posibilitat
Co-presedintele Ligii Pro Europa (LPE), Smaranda Enache (foto), a anuntat ieri ca LPE are in vedere organizarea unor dezbateri civice privind forma de guvernare a Romaniei, mentionand ca isi doreste inclusiv consultarea romanilor privind posibilitatea reintroducerii monarhiei.
Enache a afirmat, intr-o conferinta de presa, ca nu i se pare normal ca varianta monarhiei sa lipseasca din variantele de guvernare care se dezbat in aceste zile in spatiul public, apreciind ca, daca se condamna comunismul, ar trebui sa se rediscute faptul ca monarhia a fost o victima a instaurarii comunismului sovietic in Romania. "Vom sprijini o dezbatere publica despre statul pe care il dorim, care nu este asa cum ni se prezinta noua, alegerea intre republica prezidentiala si republica parlamentara, ci si alegerea intre republica si monarhie", a spus Enache, conform Mediafax. In opinia reprezentantei LPE, fata de ideea monarhiei ani de zile a fost alimentata o extraordinara ostilitate publica. "Aceasta criza care a fost posibila acum, intre o personalitate puternica si rebela si sistemul de partide poate sa se repete oricand. Poate ca romanii ar trebui indemnati sa reflecteze si la posibilitatea ca Romania sa revina la forma ei statala istorica, care nu a fost republica, ci monarhie. La un moment dat, dupa ce publicul poate fi informat profund despre diversele alternative, se poate organiza referendum. Acum suntem informati ca exista posibilitatea unei republici parlamentare, cu presedinte ales de Parlament, sau o republica prezidentiala", a adaugat Enache.
Manifestari de 10 mai
Regele Mihai participa, impreuna cu reprezentantii Familiei Regale, la o serie de manifestari dedicate zilei de 10 mai - sarbatorita in perioada monarhiei ca Zi Nationala a Romaniei. Astazi, Familia Regala viziteaza studiourile Castel Film, unde se intalneste cu elevi ai Scolii Generale nr.114 "Principesa Margareta". Tot astazi, la Palatul Elisabeta, in prezenta Familiei Regale, are loc decernarea Premiului "Hanno R. Ellenbogen Citizenship" Majestatii Sale Regelui Mihai I. Acest premiu este decernat anual unei personalitati publice care a contribuit la intelegerea si cooperarea internationala. Printre laureatii acestui premiu se numara Vaclav Havel, Lordul Robertson, Madeleine Albright, maestrul Vladimir Ashkenazy si regizorul Milos Forman. Seara, la TVR 1, se transmite editia speciala a emisiunii "Garantat 100%", invitat fiind Principele Radu, iar duminica, 13 mai, ProTV va difuza, in emisiunea ProVest, un interviu cu Regele Mihai.
Regalitatea ca garantie
Intr-o declaratie facuta ieri, Principele Radu a apreciat ca ziua de 10 mai 2007 pare sa fie mai importanta decat orice alt 10 mai de dupa 1947, regalitatea fiind acum garantia ca institutiile statului vor deveni complementare si ca Romania nu va deveni un SRL. "In 2007, anul reintoarcerii noastre la destinul economic si politic al Europei, armonizat cu traditiile noastre culturale si religioase, ziua de 10 mai este esentiala. Astazi, mai mult decat valentele unei forme de guvernamant, regalitatea poarta in Romania culoarea identitatii nationale, calitatea de pastrator al statalitatii romanesti si de instrument al mandriei nationale. Regalitatea anului 2007 este garantia ca institutiile Statului vor deveni complementare. Regalitatea apara Romania de pericolul de a deveni o societate cu raspundere limitata", a afirmat Principele Radu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.