Masina care o ducea la aeroport pe Vanda Condurache nu avea autorizatie de taxi si era condusa de un mecanic auto, fara atestat de taximetrist.Doliu la studiourile TVR Iasi. Directorul de Programe, Vanda Condurache, si-a pierdut ieri viata, intr-un tragic accident de circulatie. Accidentul s-a petrecut pe drumul spre aeroport, cind taxiul in care se afla jurnalista, care urma sa plece in Spania, a intrat in derapaj si s-a rasturnat in lacul Ciric.

„In jurul orei 6.00 s-a primit un telefon pe 112 de la un taximetrist care, aflindu-se in zona, a observat masina rasturnata in lac, cu rotile in sus. Dupa primele constatari, o cauza a accidentului ar putea fi carosabilul umed. Dar cercetarile continua", a declarat Cristian Mindru, purtator de cuvint al Politiei Rutiere Iasi. Medicii de pe ambulanta sosita imediat la fata locului nu au putut decit sa constate decesul celor doua persoane aflate in masina.

Taximetrul in care se afla Vanda Condurache era condus de Ionel Danut Hrinca. Potrivit politiei, barbatul, in virsta de 50 de ani, nu avea atestat de taximetrist, ci era mecanic auto. Mai mult, masina pe care o conducea nu avea autorizatie de la primarie pentru taximetrie. Dupa cum a declarat proprietarul masinii, Lucian Cojocaru, automobilul se afla in service la firma Taxicom, pentru inspectie tehnica. El voia sa inchirieze masina companiei de taximetre.

Conform legii, taxiul cu indicativul 124 nu avea voie sa se afle la strada. Si totusi, aceasta este masina care a fost trimisa sa o ia pe Vanda Condurache, dupa ce a facut comanda prin telefon, in jurul orei 5.15. „Masina nu este a firmei Taxicom. Ca sa primeasca autorizatie trebuie sa fie inregistrata la o firma de taxi, sa fie foliata cu emblema firmei. Apoi, proprietarul are obligatia sa faca toate demersurile pentru acte", a sustinut dispecera de la Taxicom.

Patronii firmei nu au putut fi contactati. Insa cele declarate de dispecerul Taxicom au fost contrazise de Mircea Manolache, presedintele Camerei Taximetristilor Iasi. „Infolierea unei masini cu un nume de firma de taximetrie se face abia la finalul procedurilor. Mai intii trebuie sa se obtina autorizatie de functionare, atestat de taximetrie. Din punctul meu de vedere, aceasta societate ar trebui inchisa din secunda doi. Eu cred ca patronul firmei Taxicom stia ca aceasta masina nu avea autorizatie", a subliniat Mircea Manolache.

Locul in care s-a produs accidentul nu este protejat. Este vorba despre podul care trece peste lacul Ciric si unde nu exista un parapet de protectie care ar fi putut opri taxiul sa nu se rastoarne in lac. Intrebat de ce nu exista acest parapet in zona respectiva, primarul Gheorghe Nichita si-a iesit din fire. „Acum, ce vreti, sa cautati vina primariei?", a spus primarul, intorcind spatele ziaristilor.

Nascuta pe 2 august 1955, Vanda Condurache a facut parte din echipa TVR Iasi inca din 1991, de la reinfiintarea studiourilor dupa Revolutie. A fost realizatoarea si moderatoarea a numeroase emisiuni: „Ceasul desteptator", „Buna dimineata", „Repere moldave", „Weekend magazin".

A fost premiata in 1998, la Salonic, cu Marele Premiu al Comisiei Europene pentru Coproductii pentru Programul International ALICE. In 2004, Vanda Condurache a fost distinsa cu titlul de Caveler al Ordinului „Palmes Academiques". Este singurul jurnalist roman care a primit acest ordin, infiintat in 1808 de Napoleon Bonaparte.

Autoare a numeroase interviuri cu personalitati importante, printre care si fostul presedinte francez François Mitterrand, Vanda Condurache era si titularul catedrei de „Canale de comunicare-televiziune" din cadrul Departamentului de Jurnalism si Stiintele Comunicarii al Universitatii „Al.I. Cuza".