Noul presedinte a fost criticat pentru ca si-a petrecut minivacanta in Malta pe banii unui miliardar francez.

Nicolas Sarkozy se va intilni, imediat dupa preluarea puterii de la presedintele Jacques Chirac, cu premierul britanic Tony Blair (notoriu si el pentru vacantele luxoase petrecute pe banii „prietenilor") si cu cancelarul german Angela Merkel, pentru a discuta relansarea Constitutiei europene. Sarkozy a declarat ca in cele doua zile petrecute in vacanta in Malta a lucrat mai multe ore pe zi si a discutat telefonic cu „circa 20-30 de sefi de stat sau de guvern". Abordat de jurnalisti in timp ce facea jogging, el nu a precizat insa numele oficialilor cu care a discutat. Sarkozy s-a intors aseara din minivacanta petrecuta in Malta, dupa criticile vehemente ale opozitiei pentru sejurul petrecut pe iahtul unui miliardar francez. Socialistii au comentat si deplasarea cu un avion privat a viitorului sef de stat. Deputatul Jean-Marie Le Guen a sustinut ca e ingrijorator ca persoane bogate, care au de cistigat daca sint in gratiile puterii, ii sponsorizeaza vacantele viitorului presedinte. Potrivit presei, iahtul de 60 de metri pe care s-a imbarcat Sarkozy impreuna cu familia sa apartine omului de afaceri Vincent Bollore, investitor in mass-media. „Este vorba, pur si simplu, de citeva zile de vacanta, nu e cazul sa se exagereze", a replicat Eric Woerth, insarcinat cu trezoreria partidului lui Sarkozy, UMP. El le-a reprosat liderilor socialisti ca sint „maestri in insinuari, acuzatii si insulte".

Nicolas Sarkozy a precizat ca vacanta sa in Malta nu i-a costat pe contribuabili nici o centima, iar polemica pe care a provocat-o in Franta este exagerata. „Il cunosc pe Bollore de 20 de ani. El m-a invitat pe vasul sau. Nu am intentia sa ma ascund, sa mint, sa ma scuz", a declarat el jurnalistilor.

Manifestatiile anti-Sarkozy au continuat, marti noapte, la Paris si Lyon, circa 200 de masini fiind incendiate si peste 80 de persoane arestate. La Paris, in jur de 150 de manifestanti de stinga au incercat sa blocheze accesul in Piata Bastiliei, protejata de un numar mare de politisti. Manifestantii au scandat „Sarkozy, fascistule, poporul o sa-ti vina de hac" si „Politie peste tot, dreptate nicaieri".