Ursarul Tamango cere ca romani sa devina limba oficiala a UE.

Limba romani ar trebui sa fie adaugata la cele 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene, cere ursarul-artist Tamango. „Meritam si noi tot respectul romanilor, nu numai un sfert si poate asa o sa se ambitioneze si romanii sa invete limba romani, asa cum si noi vorbim doua limbi", a proclamat Tamango, in aplauzele studentilor romi, reuniti de Ziua Europei. Din voce si acompaniat de doua linguri, Tamango le-a cintat despre ce inseamna integrarea in UE.

Peste cinci milioane de romi au intrat in Europa o data cu aderarea Romaniei si Bulgariei, argumenteaza organizatorii. Insa lupta, inca, impotriva discriminarii. „Am inlocuit rasismul de Dimbovita cu rasismul european. Eu sint un tigan invizibil, care lucreaza la Bruxelles, iar singurii care se vad sint frankensteinii, tiganii care fura", a comentat Valeriu Nicolae, expert international in problemele romilor. El s-a plins si de Romania, spunind ca romii nu au fost implicati in nici un fel de program in 2007, „anul egalitatii de sanse".

Un film realizat de catre Agentia de Monitorizare a Presei Catavencu, prezentat la eveniment, a colat problemele cu care se confrunta comunitatea celor 3 milioane de romi din Romania. Citeva exemple date au fost de tineri romi care nu au fost lasati sa intre in baruri sau la propriul bal al bobocilor, desi aveau bilet, respectiv carnet de student. Alti copii au ajuns sa invete in fostele grajduri construite linga orasul Roman. In film, replica unui rom european a stirnit risetele amare ale celor prezenti: „Liderii romilor au venit cu promisiuni si tot asa ne-au lasat. Pina a venit Gigi Becali. Hai Steaua!"