Britanicii au construit, timp de 20 de ani, cel mai puternic submarin din toate timpurile, capabil sa stea sub apa 25 de ani. A costat peste 2,5 miliarde de dolari
Oficialii militari au declarat ca HMS Astute, construit de catre BAE Systems, este capabil sa inconjoare planeta fara sa fie nevoie sa iasa la suprafata. Mai mult decat atat, reactorul sau nuclear poate functiona timp de 25 de ani, fara sa aiba nevoie de realimentare. De asemenea, submarinul poate produce apa potabila, pentru ca este dotat cu o instalatie de desalinizare a apei, si una de producere a oxigenului rezultat din descompunerea apei. Desi are o greutate de sapte mii de tone si o lungime de 97 de metri, acesta este extrem de "tacut", expertii estimand ca "nu face mai multa galagie decat un pui de balena". Lansarea oficiala va avea loc luna viitoare.
Specialistii au dezvaluit ca submarinul, a carui constructie a durat 20 de ani, este o investitie extrem de necesara, avand in vedere amenintarea terorismului islamic in plina expansiune. Daca este pozitionat in apropierea coastelor, HMS Astuten este capabil sa detecteze si sa asculte pana si convorbirile la telefoanele mobile ale celor de pe tarm.
Submarinul are de asemenea posibilitatea de a trimite in teritoriul inamic echipaje ale fortelor speciale cu mini submersibile, care sa marcheze tintele ce vor fi lovite de rachete Tomahawk ce vor fi lansate asupra navelor sau obiectivelor terestre. (D.M.)