Defilarea traditionala dedicata aniversarii Zilei Victoriei asupra nazismului s-a dovedit a fi ocazia perfecta pentru readucerea in prim-plan a confluctului ruso-eston, declansat de mutarea recenta, din centrul Tallinnului, a monumentului Soldatului
Defilarea traditionala dedicata aniversarii Zilei Victoriei asupra nazismului s-a dovedit a fi ocazia perfecta pentru readucerea in prim-plan a confluctului ruso-eston, declansat de mutarea recenta, din centrul Tallinnului, a monumentului Soldatului Sovietic. "Cei care incearca, astazi, sa diminueze semnificatia unui fapt de nepretuit, cei care profaneaza monumente ridicate in memoria eroilor razboiului, isi jignesc propriul popor, seamana discordia si neincrederea intre state si oameni", a declarat, ieri, presedintele rus, Vladimir Putin, cu ocazia paradei fastuoase din Piata Rosie, consacrata victoriei Armatei Rosii in cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Aluzia liderului de la Moscova nu a scapat neremarcata la Bruxelles, oficialii europeni solicitand Rusiei sa isi tempereze tonul in dialogul cu Estonia. "Ne exprimam solidaritatea cu aceasta tara, care nu poate reprezenta o amenintare la adresa marii puteri reprezentante de Rusia", a precizat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, citat de Reuters. Anterior, interventiile UE si NATO in favoarea Estoniei au fost sanctionate de Rusia, seful diplomatiei de la Moscova, Serghei Lavrov, denuntand, luni, "incercarea unor organizatii de a se ralia initiativelor de <<rescriere a istoriei>>". Monumentul Soldatului Sovietic a fost mutat din centrul Capitalei estone in urma cu doua saptamani, declansand proteste violente la Moscova si Tallinn. Atat NATO, cat si UE au oferit sprijin Estoniei, solicitand Rusiei aplanarea conflictului. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.