Combinatul de la Galati a ramas in urma cu investitiile in protectia mediului, dar nu si cu cele in productie.Mittal Steel Galati va ajunge sa indeplineasca normele minimale de mediu impuse de UE abia in 2014, beneficiind de o derogare in acest sens prevazuta in Tratatul de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. „Vom ajunge la standardele UE de mediu in 2014. Avem acest termen convenit cu autoritatile. Promitem ca vom indeplini conditiile cu o jumatate de an mai devreme", a declarat ieri Augustine Kochuparampil, CEO Mittal Steel Galati. Oficialul otelariei din Galati a recunoscut ca, in prezent, a ramas in urma in ceea ce priveste investitiile in protectia mediului, dar promite ca va recupera in 2007 si 2008, cind va investi 50 de milioane de dolari in acest domeniu. De la preluarea Sidex si pina in prezent, patronul indian al combinatului de la Galati a cheltuit 76 de milioane de dolari pe protectia mediului. Garda de Mediu a controlat combinatul in urma cu doua luni, observind o neindeplinire a investitiilor in mediu, asumate in contractul de privatizare. Autoritatea a fost insa foarte blinda cu Mittal Steel. „Este vointa politica a tuturor institutiilor statului de a sprijini activitatea Mittal Steel in Romania. Fata de locul si rolul pe care il joaca in angrenajul de mediu din Romania, GNM a cerut cu fermitate celor doi conducatori ai concernului Mittal Steel conformarea cit mai rapida a combinatului la legislatia de mediu europeana", s-a rezumat sa declare Silvian Ionescu, seful Garzii de Mediu, dupa discutiile cu indienii.

In schimb, in ceea ce priveste investitiile in productie, Mittal a devansat mult calendarul convenit in contractul de privatizare. In 2005, se angajase sa investeasca 55 de milioane de dolari, dar a investit 114 milioane. Anul trecut, aveau programate 44 de milioane de dolari, dar au investit 84 de milioane. In aceste conditii, compania a inregistrat un profit net de 167 de milioane de lei anul trecut, comparativ cu pierderi de 161 de milioane de lei, in 2005.

Conducerea combinatului ar vrea sa puna pe liber anul acesta inca 1.000 de salariati. Kochuparampil sustine ca acestia s-ar ocupa de activitati pe care vrea sa le externalizeze si astfel sa obtina o productivitate mai mare. Un salariu mediu in Mittal Steel atinge in prezent 2.100 de lei si este programat ca anul acesta sa urce la 2.650 de lei pe luna.