Fanfare din sase tari europene i-au incintat marti seara pe bucurestenii din Cismigiu. Italienii au alergat in timp ce cintau, iar lituanienii au dansat impreuna cu majoretele lor.

Cu o zi inainte de celebrarea Zilei Europei printr-o parada pe Bulevardul Magheru din Capitala, sase fanfare din tot atitea tari au facut o repetitie generala in Parcul Cismigiu.

Evenimentul a fost deschis de Fanfara Reprezentativa a Fortelor Terestre din Bulgaria. Trupa a pornit cu un repertoriu de ritualuri militare, a trecut prin muzica populara bulgareasca si a ajuns la muzica clasica si Elvis Presley. Muzicienii au virste in jurul a 35 de ani, sint salariati in Armata si au cel putin studii muzicale medii. Lunar, au minimum doua concerte si nu scapa nici un eveniment, fie el si un show de televiziune.

Uniforme rosii asortate cu pantaloni negri si curea alba. Asa s-a prezentat fanfara din Cipru, care a preluat modelul vestimentar de la garda Angliei, „mai putin cusmele, pe care le-am inlocuit cu berete, pentru a ne fi comod in timp ce cintam", dupa cum ne spune Andreas Andreou, dirijorul fanfarei din Cipru. Trupa Primariei Larnaca, formata din 70 de membri, dintre care jumatate femei, a cintat de la muzica de mars pina la clasica si latino, inclusiv cunoscuta piesa a Celiei Cruz, „Guantanamera". Cel mai tinar membru are 14 ani, iar cel mai in virsta, 57, si toti au urmat cel putin trei ani de scoala de muzica.

Fanfara nemteasca a Fortelor Aeriene are 50 de componenti, majoritatea lor cu studii militare muzicale. In costumele lor albastre i-au incintat pe bucurestenii din Cismigiu si cu hituri ale trupelor Abba si Beatles. Muzicienii germani au in jur de 100 de concerte pe an.

In pas alergator a aparut Fanfara Regimentului 7 din Italia. Cu uniforma kaki, decoratii, centura militara si palarii cu pene de fazan, cei treizeci de militari-muzicieni aveau armele transformate in trompete. Cind dirijorul, colonelul Pasquale Amodio, a dat ordinul „Executarea!", instructia-recital a inceput. Muzicienii au afisat o atitudine militaroasa si au pornit a cinta din memorie, fara partituri. In timp ce interpretau, se miscau in pas de cadenta, faceau stinga-mprejur sau alergau.

Cei 38 de membri ai Fanfarei „Iron Wolf" din Lituania, in frunte cu dirijorul-capitan Viktoras Scetilnikovas, au dat tonul la dans in Cismigiu cind au interpretat „Mambo No. 5", cunoscuta piesa a lui Lou Bega. Au fost decorati de opt dansatoare de virsta cruda, imbracate cu fuste scurte, cizme albe si inarmate cu trompete. Ritmurile solare au fost brusc intrerupte de o goarna. Un batrinel haios, militar din trupa, a aparut cu o goarna originala, pe care a infipt-o in pietris si a facut-o sa cinte in timp ce pompa la ea ca la o camera de bicicleta. Lituanienii si-au incheiat recitalul cu un alt moment inedit: un tinar militar din fanfara a dansat intr-o scalimbaiala continua pe ritmurile unui saxofon si a facut publicul sa rida.

Spectacolul s-a incheiat cu recitalul Fanfarei Garzii Regale din Spania. Cei 100 de muzicieni nu au incaput in porumbarul din parc, asa ca organizatorii i-au mutat in fata Primariei Bucuresti, unde au cintat piese clasice timp de aproape jumatate de ora.