Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va incepe negocierile pentru privatizarea IAR Ghimbav cu Eurocopter, dupa ce a admis contestatia depusa de firma franceza, singurul ofertant pentru producatorul aeronautic, impotriva deciz
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va incepe negocierile pentru privatizarea IAR Ghimbav cu Eurocopter, dupa ce a admis contestatia depusa de firma franceza, singurul ofertant pentru producatorul aeronautic, impotriva deciziei de respingere a ofertei.
"AVAS a analizat contestatia depusa de Eurocopter si a decis ca, data fiind comasarea prin absorbtie a AVAS cu Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), institutie care s-a desfiintat, rezulta ca, dupa intrarea in vigoare a OUG 101/2006, toate procedurile de privatizare demarate de OPSPI sunt supuse legislatiei AVAS. Astfel, AVAS va continua procedura de privatizare a IAR Ghimbav cu ofertantul Eurocopter SAS Franta", se arata intr-un comunicat al Autoritatii. Producatorul francez a depus pana la data limita, 14 decembrie 2006, singura oferta pentru IAR, care a fost respinsa de comisia de privatizare a firmei in sedinta din 20 aprilie.
Sindicatele au incheiat greva generala
Pe de alta parte, ieri, angajatii IAR Ghimbav au incheiat greva generala si s-au intors in sectii dupa doua zile in care au refuzat sa munceasca, transmite corespondentul Mediafax. Decizia de reincepere a lucrului a fost luata dupa ce conducerea uzinei si reprezentantii AVAS au cazut de acord, la intalnirea de marti, asupra anumitor aspecte privind salariile compensatorii in caz de disponibilizare dupa privatizarea societatii."Solutiile oferite sunt acceptabile pentru noi. Mai urmeaza ca aceste solutii sa fie semnate si de Biroul executiv al Consiliului de Administratie pana la sfarsitul acestei saptamani pentru a se inchide conflictul de munca", a declarat liderul de sindicat. Potrivit sursei citate, s-a convenit si asupra cuantumului platilor compensatorii acordate in cazul disponibilizarilor, pe patru paliere de varsta. Astfel, persoanele cu varsta sub 35 de ani vor primi in momentul disponibilizarii 16 salarii tarifare, cei cu varsta intre 35 si 45 de ani - 26 de salarii tarifare, intre 45 si 55 de ani - 38 de salarii tarifare, iar cei cu varsta de peste 55 de ani - 40 de salarii tarifare.
Aproximativ 60% dintre angajatii uzinei se incadreaza in cel de-al treilea palier de varsta, respectiv 45 - 55 de ani. Cei aproximativ 900 de angajati ai uzinei de elicoptere IAR Ghimbav, din judetul Brasov, au intrat in greva generala, luni dimineata, refuzand sa mai lucreze pe o perioada nelimitata. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.