Moneda europeana s-a depreciat pina la 3,2974 lei, pe fondul vinzarilor masive de valuta din partea nerezidentilor. Deprecierea poate continua si azi, avind in vedere cursul ultimelor tranzactii interbancare.

Vinzarile masive de valuta din partea bancilor au dus cursul leului la un nou maxim al ultimilor ani, in fata monedei europene. Dealerii valutari din piata spun ca motivele sint legate de dobinzile mari de pe piata monetara, de sentimentul regional pozitiv, toate pe fondul unei lichiditati scazute a pietei.

Aprecierea in cascada a leului a inceput la sfirsitul lunii aprilie, o data cu nevoia de lei a companiilor pentru diverse plati la buget, dar si a bancilor, care trebuie sa-si constituie rezervele minime obligatorii la banca centrala. In deschiderea sedintei valutare de ieri, cotatia euro a coborit sub 3,30 lei, cu mici oscilatii apropiate de acest nivel. „In jurul orei 10.00, au aparut ordine de vinzare de valuta, din partea unor banci off-shore, care au dus cursul pina la cotatii de 3,2980-3,2990 lei. In nici o jumatate de ora, euro a revenit la 3,3000-3,3010 lei/euro. Parerea mea e ca se testeaza acest prag, de 3,3 lei/euro, cursul putind cobori pina la un nivel de 3,28-3,29 lei/euro", spune Cristi Sporis, dealer al Raiffeisen Bank. Cursul mediu comunicat ieri la prinz de BNR s-a situat la 3,2974 lei pentru un euro. La terminarea sedintei valutare interbancare de ieri dupa-amiaza, euro coborise si mai mult, ajungind la 3,285 lei.

In perspectiva, moneda nationala ar putea inregistra o usoara depreciere, in a doua parte a anului, insa in acest an leul se va aprecia nominal in medie cu circa 4,6 la suta, considera presedintele Comisiei Nationale de Prognoza, Ion Ghizdeanu. „Daca luam in considerare valoarea medie prognozata pentru anul 2007, de 3,37 lei/euro, iar nivelul actual de circa 3,31 lei/euro, rezulta ca asteptam o usoara depreciere in partea a doua a anului", a declarat Ghizdeanu.

Pe piata monetara dobinzile pentru scadentele scurte au urcat ieri din nou la 17-19% pe an, pe fondul lipsei acute de lichiditati. Tensiunea din piata se mai atenuase saptamina trecuta, dupa ce BNR a injectat circa 3 miliarde de lei in piata, insa banii au fost rapid absorbiti. Cursul monedei romanesti in fata euro este la cel mai scazut nivel din octombrie 2002, deprecierea euro survenind in intreaga regiune. Ieri, pe piata poloneza euro a fost cotat la 3,75 zloti, in timp ce la Budapesta cotatiile au oscilat in jurul nivelului 245 forinti/euro.