Elevii au fost examinati pe toate fetele. Prin toate metodele. Multi au picat. Acum e rindul profesorilor.

La citeva zile dupa ce sintagma „50% plus unu pentru a-l demite pe presedinte" facea stinga imprejur si trecea din barca celor cu drept de vot pe pluta din bambus a celor care se prezinta efectiv la urne, aceasta mai face un bildibic si iese la suprafata din nou, precum cocoasa unui monstru marin. Jumatate si un pic din toti elevii care au dat teza cu subiect unic la matematica au reusit sa treaca de nota cinci. Ceea ce inseamna ca jumatate fara un pic n-au fost in stare sa acumuleze cunostinte minime.

Numai ca aparitiile monstrului nostru nu sint rare, precum ale firtatului din Loch Ness. La fiecare schimbare a grilei de evaluare a elevilor, fie ca a fost vorba de bacalaureat, examen de capacitate sau teste nationale, numarul celor cu rezultate proaste a fost de natura sa trinteasca la pamint mitul „educatiei excelente" iar apoi sa-i fringa gitul sistematic.

Dar inainte de a-i acuza de prostie pe copii, procentele inspaimintatoare ne arata ca o parte consistenta din profesori nu si-au facut meseria. Cind o echipa de fotbal rateaza un obiectiv, vina este si a antrenorului. De fapt, de cele mai multe ori, chiar antrenorul e primul demis. Dar, ca prin minune, in timp ce reformele din educatie au lovit la foc automat in transeele elevilor, nu am vazut pina acum o aliniere a profesorilor. Scosi in fata, ca la parada, iar apoi sa li se aplice citeva runde de examinari. Tot nationale. Fara discriminari.

Sa ne gindim acum la parintii celor ce n-au luat nota de trecere. Daca ai un copil prost, iti dai seama. Bineinteles, cu conditia sa fii mai destept decit el. Sau mai interesat de soarta lui, pentru ca nu poti avea pretentia responsabilitatii de la orice tinc. Daca nu copilul, ci scoala este proasta, daca profesorul nu este in stare sa-l lamureasca, daca educatia primita il duce spre un esec total, atunci parintii ar trebui sa fie primii care isi dau seama. Bineinteles, cu conditia sa posede elemente de comparatie sau sa ii intereseze soarta copiilor. Si asa, jumatate fara un pic din parinti se asaza si ei cuminti la coada celor ce au picat incercarile de reforma. Dar, din pacate uneori, nu iti poti alege parintii. Insa profesorii pot fi triati. Permanent. Si, preferabil, obligatoriu.

Razvan VINTILESCU este redactor la departamentul Investigatii.