Camera Reprezentantilor americani urmeaza sa voteze, azi, asupra unui proiect de lege de deblocare partiala din fondurile cerute de Pentagon pentru Irak si Afganistan, intrucat statul-major democrat prevede, in acest sens, o a doua transa de finantar
Camera Reprezentantilor americani urmeaza sa voteze, azi, asupra unui proiect de lege de deblocare partiala din fondurile cerute de Pentagon pentru Irak si Afganistan, intrucat statul-major democrat prevede, in acest sens, o a doua transa de finantare in luna iulie, noteaza Rompres.
Liderul Camerei Reprezentantilor, democrata Nancy Pelosi, avertizeaza ca il va aduce in fata Justitiei pe presedintele George W. Bush daca acesta va anexa un decret executiv la promulgarea proiectului privind finantarea operatiunilor din Irak, informeaza The Hill. In calitate de sef al Executivului, presedintele SUA are dreptul sa ataseze decrete de clarificare la proiectele pe care le promulga. Democratii semnaleaza insa ca Bush a profitat exagerat de acest prerogativ, pentru a modifica sensul legilor adoptate de Congres. Cazul ar putea ajunge in atentia unui tribunal federal in situatia in care membrii Congresului vor demonstra ca Bush a ignorat in mod voluntar un proiect de lege pe care l-a promulgat dupa votul Legislativului. Vicepresedintele american, Dick Cheney, a inceput, ieri, un turneu de o saptamana in Orientul Mijlociu, incluzand Irakul, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudita, Egiptul si Iordania. Violentele din Irak au continuat chiar si in cursul vizitei americane. Cel putin 19 persoane au fost ucise si alte 70, ranite, in explozia unui camion capcana, produsa ieri dimineata in fata Ministerului de Interne din Erbil, capitala Kurdistanului autonom (nordul tarii). Patru jurnalisti irakieni au fost ucisi, tot ieri, in apropiere de Kirkuk, de persoane inarmate. Diplomatia iraniana a propus SUA sprijinul Teheranului in elaborarea strategiei Washingtonului de retragere a trupelor din Irak, relateaza cotidianul Financial Times.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.