Intre 2005 si 2006, numarul de joburi in acest domeniu a crescut cu 30% si trendul este crescator.

A 21-a editie a studiului intitulat „Beyond Borders: Global Biotechnology Report", efectuat anual de Ernst&Young si dat recent publicitatii, demonstreaz ca industria biotehnologica a atins o prosperitate fara precedent si ca numarul ei de angajati creste pe zi ce trece, asemenea cifrei de afaceri.

94% dintre directorii executivi chestionati de autorii raportului au declarat ca planifica sa isi mareasca numarul de salariati in urmatorii doi ani. In SUA, veniturile obtinute de firmele care activeaza in domeniu, deopotriva publice si private, au totalizat 59 de miliarde de dolari anul trecut, industria facind – afirma raportul – un pas istoric in directia profitabilitatii. Canada are insa cea mai mare crestere a veniturilor – 22%. In Europa, ramasa mai in urma, dar aflata in plina recuperare din 2005, veniturile s-au amplificat si ele cu 13%, dublu fata de anul anterior. Un studiu efectuat in Germania estimeaza ca, la ora actuala, intre 258.000 si 443.000 de joburi sint influentate de biotehnologie, iar, pina in 2020, oferta de locuri de munca din aceasta industrie va include intre 369.000 si 596.000 de posturi. Dintre aplicatiile biotehnologiei, cele care vor avea nevoie de maririle cele mai consistente de personal sint industria alimentara si agricultura. Cit despre zona Asia – Pacific, raportul anunta aparitia conglomeratelor care investesc din ce in ce mai mult in acest sector. India detine actualmente 300 de companii active in sectorul biotehnologic si o industrie estimata la 1,5 miliarde de dolari intre 2005 si 2006. In aceeasi perioada, exporturile au asigurat peste jumatate din venituri, ridicindu-se la 763 de milioane de dolari.

Potrivit lui Glen Giovannetti, coordonatorul cercetarii, biotehnologia va avea venituri de peste 100 de miliarde inainte de sfirsitul deceniului. 99% dintre directorii executivi americani si 87% dintre cei europeni planifica sa incheie noi contracte in urmatorii doi ani. Peste jumatate dintre toti executivii intervievati intentioneaza sa aduca produse noi pe piata.

Ce este biotehnologia

Biotehnologia se ocupa cu modificarea celulelor vii si punerea lor la munca, fie ca aceasta inseamna crearea unor microbi care sa produca substante chimice industriale sau introducerea unor gene in organisme, programindu-le sa produca medicamente. Acestea din urma sint mult mai complexe decit cele obisnuite, putind imita substante produse de corpul uman ca enzimele, insulina si anticorpii.