De cateva saptamani, ni se insinueaza sistematic ca demiterea lui Basescu ar reprezenta nici mai mult nici mai putin decat o victorie a Rusiei rosii impotriva idealurilor noastre pro-occidentale. Degeaba suntem membri NATO si UE, degeaba avem baze am
De cateva saptamani, ni se insinueaza sistematic ca demiterea lui Basescu ar reprezenta nici mai mult nici mai putin decat o victorie a Rusiei rosii impotriva idealurilor noastre pro-occidentale. Degeaba suntem membri NATO si UE, degeaba avem baze americane, fara carmaciul providential am fi instantaneu azvarliti inapoi in ghearele Moscovei. Bizara parerea presedintelui despre soliditatea tratatelor care angajeaza Romania. Toate demarate cu multi ani inainte de alegerile care l-au adus la putere, in 2004.
Orientarea vadit pro-americana a politicii externe romanesti nu este creatia lui Basescu - desi el va ramane, probabil, in istorie pentru simpatica butada cu "licuricii". Premierul Adrian Nastase a fost sever apostrofat de Jacques Chirac fiindca s-a grabit sa declare, inca din vara lui 2002, ca Romania va sprijini neconditionat interventia Statelor Unite in Irak. Banuiesc ca gestul sau a deranjat Kremlinul mai mult decat recenta "condamnare a comunismului" cu care se impauneaza Basescu. Imi vine greu sa cred ca Putin se zvarcoleste noaptea-n somn din cauza Raportului Tismaneanu.
De ce s-ar teme rusii de Basescu? Le-o fi frica sa nu-i atace Romania, cu noile ei fregate achizitionate din Marea Britanie, de la fier vechi? Sau poate ii inspaimanta ideea unui boicot economic: ca sa le facem in ciuda, am putea decide sa dardaim iarna de frig, numai sa nu le cumparam gazele bolsevice... Nu-i bai, au clienti destui! Noi stam mai prost cu furnizorii. Pana una alta, le platim gazele la cel mai mare pret din Europa. Ceea ce, probabil, mai compenseaza din "frustrarile" provocate la Kremlin de micile intepaturi lansate periodic de la Palatul Cotroceni. Cred ca la Moscova provoaca amuzament fandoselile "strategice" ale Bucurestiului. Pentru Rusia, Romania nu are importanta Ucrainei, sau macar a Poloniei (tari aflate pe rutele energetice spre Occident). La ultima extindere NATO, nu admiterea noastra a provocat protestele Kremlinului, ci cea a tarilor baltice.
Asta nu inseamna, desigur, ca rusii au abandonat definitiv orice ambitii (economice) si ne-au lasat in plata Domnului. Pare, insa, foarte putin probabil ca ar avea vreun interes sa-si puna pielea-n saramura ca sa-l schimbe pe Basescu. Sau ca Alexandr Kondyakov ar fi putut determina votul din Parlament pentru suspendarea presedintelui. Numele sau a fost aruncat ca o petarda, pentru naucirea electoratului. Dupa ce a fost prezentat drept emisarul personal al lui Putin, Kondyakov este descris acum de Ioan Talpes (care - surpriza! - il cunoaste de mult) drept agent de influenta al Chisinaului. Ca sa vezi cine destabiliza Romania! Pai SIE si SRI-ul ar trebui desfiintate imediat daca agenturile moldovenesti au ajuns sa controleze Parlamentul de la Bucuresti si sa zguduie din temelii Palatul Cotroceni. Mai ramane sa ne temem de o invazie armata a fratilor de peste Prut...
Senin, Basescu se spala pe maini. A declarat ca subiectul nu il mai intereseaza, fiindca Alexandr Kondyakov "este prea mic sa joace un rol in acest joc". In care joc? Singurul vizibil este cel propagandistic. Al presedintelui suspendat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.