Multipla campioana mondiala la scrima sustine ca notele erau obligatorii la fiecare revenire din strainatate, acuzindu-i de minciuna pe cei care nu recunosc acest lucru.Presedinta Federatiei Romane de Scrima,Ana Pascu, are dileme cu privire larasfoirea propriului dosar. Curajoasa pe plansa, fosta campioana mondiala la floreta, Ana Pascu, isi pierde din ,,indrazneala’’ atunci cind vine vorba de fosta Securitate. Desi si-ar dori sa stie daca are dosar si ce contine acesta, teama de a nu fi dezamagita este mult mai mare. Deocamdata. "Inca nu am cerut dosarul la CNSAS. M-am tot sfatuit cu prietenii, cu familia, cu cei de la COSR. Sincer, intentionam sa ma duc sa vad daca am avut dosar, insa toata lumea mi-a spus ca o sa-mi stric linistea. Asa ca deocamdata, am renuntat la idee", a spus fosta floretista. Ana Pascu (63 de ani) este presedintele Federatiei Romane de Scrima incepind din 2001. Licentiata a Institutului National de Educatie Fizica si Sport, Ana Pascu a fost componenta a lotului national de scrima in perioada 1961-1976, fiind campioana mondiala de tineret in 1963 si multipla campioana mondiala de seniori cu echipa, in perioada 1961-1975. Totodata aceasta are in palmares si doua medalii olimpice de bronz, obtinute la Jocurile din 1968 si 1972.

Ca si Rudel Obreja, presedintele Federatiei Romane de Scrima recunoaste ca, inainte de Revolutie, a scris note informative. Nu a facut insa rau nimanui, spune ea. ,,Notele informative erau obligatorii in acea perioada. Cine spune ca nu a facut astfel de raporturi minte. Cind veneam de la concursuri din strainatate eram obligati sa spunem ce s-a intimplat acolo, cu cine ne-am intilnit, daca ne contacta cineva. Nu piram pe nimeni si nici nu am avut convorbiri personale cu securistii. Era un formular de completat care ni se spunea ca merge la seful de compartiment’’, povesteste Ana Pascu, cea care ocupa si postul de ‘’vice’’ la forul international de specialitate.

Functia pe care a ocupat-o dupa retragerea din activitatea competitionala - secretar general al Federatiei Romane de Scrima - a adus-o, fara sa vrea, in contact cu fosta Securitate. ,,De-a lungul anilor, am avut doar doua discutii cu Securitatea. Prima data se intimpla in 1988. Pentru ca fugise fratele sotului ei, Elisabeta Tufan Guzganu nu mai putea iesi la concursuri in strainatate. Am fost la minister, unde am discutat cu securistul de-acolo. I-am explicat ca e vorba de o campioana mondiala si ca e rusinos sa nu se prezinte la concursuri. A inteles, dar m-a pus sa garantez pentru fata. I-a dat drumul la concurs, dar a trebuit sa o insotesc. Imi amintesc ca, dupa ce am semnat garantia, toata noaptea m-am perpelit de teama’’, a spus presedintele FRS.

Citeva luni mai tirziu, Ana Pascu avea sa se afle din nou fata-n fata cu securistii. ,,Spadasinii se intorceau cu trenul din Occident. Cumparasera de-acolo ciorapi, chiloti, cu intentia de a vinde in tara. Ascunsesera produsele in plafoniere, la lumina. La granita, cind au umblat vamesii la plafoniere, le-au cazut chilotii in cap. Am fost chemata la federatie sa dau explicatii. In Biroul Federal aveam si un securist. Acesta a musamalizat totul", isi aminteste Ana Pascu.