Talpes, Ioan Talpes. Fost sef SIE. Actualmente, povestitor. Mare povestitor.

Ca Ioan Talpes si-a dorit enorm sa intre in gratiile lui Basescu s-a vazut clar inca din primele zile de mandat. Nici nu se uscase bine tusul aplicat pe buletinele de vot, cind fostul consilier al lui Iliescu s-a infiintat la usa noului stapin pentru a-si oferi serviciile. La vremea respectiva, nimeni n-a dat mare atentie demersurilor acestuia. Parea un gest disperat, facut de un demnitar aflat in deriva. S-au mai vazut cazuri. Iar in euforia portocalie de dupa alegerile din 2004, nimeni n-a indraznit sa creada ca Basescu ar putea bate palma cu un personaj dinozaurian de genul Talpes.

Pe moment, multi uitasera ca din echipa care l-a propulsat pe Traian Basescu la Cotroceni a facut parte un alt exemplar de rasa al aceleiasi specii: Virgil Magureanu. Fostul sef al SRI i-a facut cadou lui Basescu un partid - PNR, dar n-a iesit in fata. Nici nu-i place. Magureanu stie ca lucrurile murdare din politica nu se fac la lumina zilei. Se pare insa ca fostul sef al SRI nu a apucat sa se bucure prea mult de accederea la putere. Intre primii oameni executati public de Basescu s-au numarat mai multi pupili de-ai lui Magureanu. In capul listei, Cozmin Gusa, care a fost adus in PD tot de catre fostul sef SRI. Magureanu a stiut de unde i se trage. Asa ca a iesit in presa si a acuzat. Pe cine? Pe Talpes, despre care a spus ca si-a construit cariera ducindu-se cu mapa plina cu documente la americani.

Intre timp, Talpes persevera. S-a ris in hohote cind a anuntat, brusc, ca este un crestin-democrat convins. S-a ris cind a incercat sa devina taranist. Si se mai ride si astazi la ideea ca omul de incredere al lui Iliescu si-a facut partid de dreapta. Cu toate acestea, fostul sef SIE pare sa-si fi atins scopul. Ne-a demonstrat-o recent chiar presedintele suspendat, care a lansat teoria conspiratiei ruse bazindu-se pe panseurile lui Talpes. „Exista afirmatii", spune Basescu, „despre structuri externe care au fost interesate in destabilizarea Romaniei si mentinerea ei intr-o zona gri, chiar daca devenise membra NATO si UE. Nu pot spune decit un singur lucru: priviti cu multa atentie afirmatiile facute de fostul sef al SIE Ioan Talpes". Cu oricita atentie ar fi privite, afirmatiile lui Talpes nu ies din zona povestilor cu spioni sovietici. Rocada Magureanu-Talpes nu da rezultate. Basescu are nevoie de un povestitor mai bun.