„Hrana buna, curata si dreapta". Asta cer militantii impotriva globalizarii culinare. Asociatia Slow Food isi face tirg la Bucuresti, cu solutii traditionale romanesti.

Muzeul Taranului Roman gazduieste, weekendul acesta, tirgul de eco-gastronomie organizat de asociatia Slow Food. Tirgul va fi deschis vineri si simbata intre orele 10.00 si 20.00, iar duminica, intre orele 10.00 si 13.00.

De 20 de ani, asociatia Slow Food promoveaza prin astfel de campanii producatorii de mincare traditionala din toata lumea. „Mergem dincolo de rolul pasiv de consumator si ne interesam de cei care produc hrana, de modul traditional in care acestia o fac si de problemele cu care se confrunta. Devenim astfel parte a procesului de productie", sustine Raul Cazan, reprezentant al Slow Food Bucuresti. Filiala din Romania s-a deschis in decembrie anul trecut.

De ce? De teama imperialistilor! „Organizatia Slow Food lupta pentru salvarea biodiversitatii si a micilor comunitati gastronomice amenintate de agricultura industrializata si de cultura «fast food». Totodata, departe de a fi o simpla reuniune gastronomica, miscarea porneste de la premisa ca a minca este un act cultural si ecologic", spune Veronica Lazar, fondator al Slow Food Bucuresti. Ea este de parere ca hrana trebuie sa aiba un gust bun, sa fie produsa intr-o maniera curata, iar reprezentantii trebuie sa primeasca o compensatie justa pentru munca lor.

Nici macar n-ar fi scump, incearca sa convinga activistii. „Alimentele industriale sint ieftine in mod artificial, costurile reale simtindu-se in bugetul national, in sistemul de sanatate si in mediul inconjurator", zice Raul Cazan. In plus, miscarea Slow Food propune valori pe care societatea moderna incepe sa le uite: masa in familie si placerea de a socializa in jurul unor mincaruri sanatoase si delicioase in acelasi timp.

Prezenta in 150 de tari Slow Food, infiintata in urma cu 20 de ani la Bra, in Italia, are peste 100.000 de membri in 150 de tari, printre care si Romania. Initiatorii miscarii organizeaza, la fiecare doi ani, tirgul de produse culinare traditionale Salone del Gusto, cea mai mare manifestare de acest tip din lume. Editia de anul trecut a avut loc la Torino si s-a bucurat de peste 200.000 de vizitatori. Romania a fost reprezentata de doua standuri, unul cu brinza de burduf in coaja de brad din Fundata, Moeciu, si unul cu dulceturi din satele sasesti din Transilvania.

Meniu SlowFish

Cobza de pastrav a lui Ioan Vermesan din Sadova, Bucovina. Adica pastrav afumat legat intre crengi de brad.

SlowBurger

Jamboane, pastrame vinatoresti din Bucovina si afumatura ardeleneasca de la tetea Istrate, din Fundata, Moeciu.

SlowDog

Caltabosi de la familia Baciu din Cimpulung Moldovenesc. Sau cirnati de Mangalica, Ungaria.

SlowCheese

Brinza de capra, de la Suciu din Crit, si de burduf in coaja de pin, de la Istrate. La alegere, se poate face cu parmezan italian.