Reducerea cu sase puncte procentuale a contributiilor sociale anuntata de premierul Tariceanu este greu de realizat in 2008 si nu va fi facuta de la angajat ci de la angajatori, a anuntat ieri ministrul Muncii, Paul Pacuraru. El a afirmat ca nivelul
Reducerea cu sase puncte procentuale a contributiilor sociale anuntata de premierul Tariceanu este greu de realizat in 2008 si nu va fi facuta de la angajat ci de la angajatori, a anuntat ieri ministrul Muncii, Paul Pacuraru. El a afirmat ca nivelul de reducere este inca in analiza si se va decide dupa evaluarea impactului bugetar. "Obiectivul de reducere a contributiilor cu sase procente este in momentul de fata in analiza. Nu avem garantia ca vom atinge o reducere de sase puncte, pentru ca avem deja o reducere cu patru puncte realizata din 2006 si 2007. Este posibil sa se constate ca reducerea cu sase puncte procentuale a contributiilor este greu de realizat, in conditiile in care doua puncte din bugetul de pensii se vor duce la fondurile private de pensii, ceea ce va crea o presiune pe acest buget", a explicat Pacuraru. Ministrul a precizat ca decizia privind reducerea contributiilor pentru angajat sau pentru angajator se va lua in Guvern, numai dupa ce Casa Nationala de Pensii, Inspectia Muncii si Comisia Nationala de Prognoza vor prezenta simulari de reducere a contributiilor si o analiza a efectelor bugetare ale acesteia. "Noi nu avem in momentul de fata o decizie in ceea ce priveste structura reducerii. Cu alte cuvinte nu s-a decis daca se va reduce de la angajator sau de la angajat, nu avem o decizie de unde vom reduce aceasta contributie: de la pensii, sanatate, somaj, accidente etc. Dupa ce vom avea totate simularile le voi prezenta in Guvern" a mai spus Pacuraru. In opinia lui, diminuarea contributiilor ar trebui sa se faca pentru angajator pentru a contribui la crearea de noi locuri de munca si pentru a fi scoasa la suprafata "munca la negru".
Gaura de cinci miliarde de lei
Pozitia ministrului Muncii este similara cu cea exprimata si de ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, care a declarat ca reducerea contributiilor sociale va fi de patru pana la sase puncte, in 2008, in functie de impactul bugetar, dar este in dezacord cu anuntul premierului Tariceanu. Acesta afirma ca diminuarea CAS va fi cu sase puncte la angajati, in 2008, in scopul de a incuraja munca, economiile populatiei si investitiile. In prezent, contributiile sociale platite de angajat cumuleaza 17% din salariu, fiind de 9,5% pentru pensii, 1% pentru somaj si 6,5% pentru sanatate. Finantele estimeaza ca, in cazul in care anul viitor contributiile sociale vor fi reduse cu sase puncte procentuale, insemnand cumulat o scadere de patru puncte la pensii si alta de doua la Sanatate, bugetul va pierde 5,2 miliarde lei. Efortul financiar al statului va fi marit, in 2008, prin introducerea pilonului II de pensii care va diminua incasarile bugetare cu alte 674 milioane lei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.