Evanghelia dupa Matei spune ca Irod este cel care ar fi ordonat uciderea tuturor pruncilor sub doi ani la Betlehem, locul nasterii lui Iisus. Lui Irod ii era teama ca si-ar putea pierde tronul in fata noului "rege al iudeilor" despre a carui nastere a aflat de la cei trei magi de la Rasarit. Potrivit acestei evanghelii, Iosif si Maria au fugit cu bebelusul Iisus in Egipt pentru a scapa de macel. Senatul Roman l-a numit pe Irod "rege al iudeilor" in jurul anului 40 i.C. Potrivit unui vechi istoric evreu, Falavius Josephus, Irod a murit in anul 4 i.C.
Cotidianul israelian Haaretz informeaza pe site-ul sau ca mormantul lui Irod a fost descoperit de profesorul Ehud Netzer, care a condus sapaturile arheologice la Herodium din 1972. Netzer a mai declarat ca arheologii si-au dat seama dupa arhitectura mormantului ca "nu apartine unui om de rand". Desi nu au fost descoperite nici un fel de oseminte in sarcofag, cercetatorii sustin ca locatia si ornamentele sugereaza ca este vorba despre mormantul lui Irod. S-a presupus de multa vreme ca Irod ar fi fost inmormantat la Herodium insa, desi de ani de zile se efectueaza sapaturi in zona, abia acum arheologii au descoperit sarcofagul acestuia. Desi cercetatorii ar fi dorit sa pastreze secrete descoperirile pana la conferinta de presa care trebuia sa aiba loc zilele acestea, au fost nevoiti sa confirme informatiile, pentru ca ziarul Haaretz a publicat un articol in care dezvaluia rezultatele sapaturilor. (Monica BICA)
Anno Domini
Inadvertenta intre data mortii lui Irod cel Mare (anul 4 - i.C.) si nasterea lui Iisus s-a produs din cauza unor erori de calcul facute de calugarul dobrogean Dionisie cel Mic, eroare recunoscuta si de catre Biserica. Un adevarat geniu, acesta a oferit intregii omeniri calendarul socotit de la nasterea Domnului, reusind sa calculeze aceasta data cu o precizie de invidiat chiar si in zilele noastre. Expertii spun ca desi trecusera peste cinci secole de la nasterea lui Iisus, a reusit sa aprecieze acest moment cu o aproximatie de numai 4-7 ani, eroare extrem de mica, daca ne gandim la posibilitatile pe care le avea in acea vreme. Dionisie cel Mic a folosit cam tot ce se putea cunoaste in acea vreme: textele biblice, in special cele privind Exodul si textele apostolice care circulau in aproape tot spatiul crestin. El a reusit astfel sa interpreteze simbolismul biblic si sa selecteze informatiile cu caracter astronomic, dar sa tina in acelasi timp seama si de documentele istorice stabilind in cele din urma anul nasterii Mantuitorului cu o precizie de invidiat chiar si pentru cercetatorul modern.