Cavernele si apoi bordeiele au fost primele locuinte subpamantene cunoscute omenirii. Evoluand si impunandu-si conditia de creatura din capatul lantului trofic, omul a iesit la suprafata si a inceput sa construiasca, acoperind din ce in ce ma

Cavernele si apoi bordeiele au fost primele locuinte subpamantene cunoscute omenirii. Evoluand si impunandu-si conditia de creatura din capatul lantului trofic, omul a iesit la suprafata si a inceput sa construiasca, acoperind din ce in ce mai mult din suprafata Terrei, cu beton si cu asfalt. Amenintat de forta descatusata a nucleului, a inceput sa-si construiasca adaposturi antiatomice subpamantene si si-a adus aminte... Si-a adus aminte de ce statea candva sub pamant. Siguranta, protectie, caldura - sanul Mamei.
Unii au inteles mesajul si si-au amintit si de respectul pentru ea. Printre ei, doi arhitecti - un american, Malcolm Wells si un elvetian, Peter Vetsch. Amandoi, in felul lor, si-au adus contributia la modificarea perceptiei despre locuirea in case subterane si au reamintit lumii ca pamantul este si al florilor, copacilor si animalelor.
Apropo, nu va lasati pacaliti de ideile preconcepute despre locuintele subterane. O cautare pe Internet dupa termenii "earth sheltered homes" sau dupa numele celor doi arhitecti va va trimite catre o lume de care eu m-am indragostit. Daca nu aveti chef de cautari pe Internet, amintiti-va de casele hobbitilor din "Stapanul inelelor" - erau chiar case ingropate in pamant!
O avalansa de intrebari iti vine imediat in minte si te indeamna la cercetare. De ce? De ce o casa in pamant? Ce avantaje imi aduce mie? Ce avantaje sunt pentru mediu? E mai scumpa?
Pai, s-o luam metodic! De ce nu? De ce nu o casa sub pamant?
Stim ca sub adancimea de inghet, temperatura pamantului este relativ constanta (8-12oC). Acest fapt are aplicatii practice multiple. Una dintre aplicatii poarta numele de pompa de caldura geotermala si se foloseste in multe case din lume, pentru reducerea costurilor cu incalzirea. O alta aplicatie practica tine de uzura materialelor de constructii. Una este uzura peretelui unei case normale (din beton si caramida cand temperatura exterioara este de -20oC (iarna) sau 35oC (vara), iar in casa sunt 24oC si cu totul alta este uzura aceluiasi perete ingropat in pamant cu o temperatura exterioara de 12oC pe tot timpul anului si aceeasi temperatura interioara de 24oC. Acest lucru se traduce prin durabilitate mai mare in timp a constructiei si prin economii substantiale la energia necesara incalzirii, respectiv racirii unei asemenea case - avem deja si doua avantaje pentru mediu! Daca la acest fapt mai adaugam si peluza de pe casa... sau locul de joaca... sau padurea... Ei, ce ziceti?
Cat despre economia construirii unei asemenea case, cred ca va trebui sa cautam exemple in afara tarii. Materialele pe care le-am gasit pe Internet sugereaza ca o asemenea casa ar avea costuri de construire similare cu cele ale unei case normale. In plus, avem durabilitate mai mare, economie de energie, protectie impotriva furtunilor, cutremurelor, costuri de intretinere mai mici (nu prea sunt pereti exteriori de vopsit si acoperisul cam lipseste) si ... o gradina mai mare!!!
Daca v-am convins, trimiteti-mi si mie o fotografie cu casa voastra subpamanteana, impreuna cu povestea construirii ei.
Aaaa... am uitat sa trec pe lista linistea pe care o asigura izolarea fonica oferita de acelasi pamant generos!... Nu cea definitiva, din lumea de apoi... Linistea de astazi, caldura de astazi, protectia de astazi, economia de astazi si grija pentru cei ce vor veni maine.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.