100 de parlamentari, actuali dar si fosti, s-au aflat in slujba Securitatii, conform presedintelui suspendat, Traian Basescu.

Seful suspendat al statului a declarat, aseara la emisiunea "Intre bine si rau", de la TVR 1, ca dupa
100 de parlamentari, actuali dar si fosti, s-au aflat in slujba Securitatii, conform presedintelui suspendat, Traian Basescu.

Seful suspendat al statului a declarat, aseara la emisiunea "Intre bine si rau", de la TVR 1, ca dupa "evaluarile" sale, 100 de parlamentari au semnat statele de plata la temuta politie politica a regimului comunist. "Daca luam parlamentari care au fost pina de curind si cei care sint acum plus guvernele, ajungem lejer la aceasta cifra", a argumentat Basescu. El a spus ca, in present, in arhivele serviciilor secrete "nu mai exista dosare ale parlamentarilor care sa nu fi fost predate" la CNSAS. Presedintele suspendat, a insistat asupra ideei ca demersurile sale de condamnarea a comunismului si de deschidere a arhivelor Securitatii, "daca nu-s incununate de Legea Lustratiei nu-si dobindesc valoarea pe care ar trebui sa o aiba". Chiar daca exista voci care spun ca e prea tirziu, parerea sa este ca "nici acum, la aproape 20 de ani de la Revolutie, nu-i tirziu".

Basescu s-a comparat, apoi, cu precedesorii sai la capitolul lupta impotriva coruptiei. Despre Ion Iliescu a spus ca "a avut trei mandate linistite" pentru ca "a stiut nivelul de coruptie din partidul pe care l-a creat si din guvernul pe care-l sustinea, dar nu s-a bagat". Dupa Basescu, Iliescu "se mai infuria si-i mai " pe cei din puterea pesedista, dar numai "cind se prindea populatia". Despre Emil Constantinescu a avut prima opinie favorabila, in ultimii zece ani, spunind ca, privinta coruptiei, "a avut o abordare de buna credinta". Care buna credinta a insemnat "o incercare de negociere" cu structurile de tip securistic. Numai ca orice negociere, conform parerii lui, cu aceste structuri "este paguboasa".

Basescu a atras atentia ca dupa refendum "majoritatea celor 322 trebuie sa asculte punctul de vedere al rom~nilor", fie ca ii e lui favorabil, fie ca le e lor. Concesiv, a adaugat ca "nimeni nu spune ca trebuie sa plece". Daca se va intoarce victorios la Cotroceni, Basescu are in plan sa-i cheme la consultari pe liderii politici, pentru a decide "reformarea clasei politice". Si chiar sa schimbe Constitutia actuala care "genereaza situatii de blocaj". Parerea sa este ca "e nevoie de cineva care sa decida: fie dizolvarea parlamentului, fie demiterea primului ministru".

O buna parte din emisiune, Basescu a folosit-o pentru a se rafui cu eternul "ghimpe" din ochii lui, boss-ul Rompetrol, Dinu Patriciu. Presedintele suspendat a sustinut ca "Dinu Patriciu, in mod ilegal, a influentat decizii politice ale premierului". Si ruptura lui de Tariceanu a pus-o tot pe seama lui Patriciu. Mai precis, atunci cind "la sase luni dupa alegeri, Patriciu a cistigat batalia cu democratia si a reusit sa-l intoarca pe premier" din decizia de a demisiona si a de a fi convocate alegeri anticipate. Basescu a insistat si asupra faptului ca "Dinu Patriciu a influentat, in mod nelegitim, decizii ale prim-ministrului, impreuna cu Sorin Rosca-Stanescu si cu oamenii din spatele sau. Basescu a reaminit faptul ca in momentul in care a fost desemnat Calin Popescu Tariceanu in functia de prim-ministru, "relatia lui Tariceanu cu Patriciu era rupta, conform conditiilor impuse de Stolojan". Insa, relatia "a fost refacuta dupa ce Tariceanu a devenit premier". Vorbind la modul general, el a spus ca "oamenii de afaceri care s-au folosit de influenta politica pentru a-si cladi afacerile vor falimenta foarte repede". A avut, insa, o completare: "90 % din banii obtinuti de comunitatea de afaceri sint bani obtinuti corect".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.