Cred ca sunt realist, afirmand ca astazi este ultima zi in care partidele care doresc demiterea presedintelui mai au posibilitatea sa-si regleze tirul. Si sa adopte o strategie simpla, coerenta si eficace, pentru a reusi sa-si mobilizeze propriul ele
Cred ca sunt realist, afirmand ca astazi este ultima zi in care partidele care doresc demiterea presedintelui mai au posibilitatea sa-si regleze tirul. Si sa adopte o strategie simpla, coerenta si eficace, pentru a reusi sa-si mobilizeze propriul electorat. Ca de obicei, Traian Basescu actioneaza deloc sofisticat, chiar primitiv si brutal, dar semnalele pe care el le trimite catre populatie sunt receptionate din plin. Afirmand, in subtext, ca nemultumirile trebuie puse pe seama politicienilor corupti, masoni si vanduti vecinului de la Rasarit, presedintele suspendat joaca la greu pe cele mai mari sensibilitati ale unui cetatean, cinstit vorbind destul de turmentat. Si lipsit de un minimum de cultura politica. Ce ar trebui sa faca si nu fac partidele politice, pentru a transforma proiectul demiterii presedintelui in realitate? Pentru a evita esuarea acestuia?
Cand "Basescu 5 minute" arata cu degetul spre clasa politica, trebuie sa i se explice in mod public ca, desi este un lider anti-sistem - cu atat mai grav chiar - el personifica respectiva clasa politica. Cu toate calitatile si viciile ei. Ca este unul dintre cei mai vechi si inraiti politicieni. Daca au existat grave contra-performante ale unor guverne, ei bine, poporul la care face recurs "Basescu - Chivas 3 cuburi de gheata" trebuie sa afle, simplu si raspicat, ca acesta a facut parte din aproape toate. Detinand pozitii de varf. Cand Basescu isi permite sa vorbeasca neinduplecat despre coruptie, adversarii sai ar trebui sa arate, simplu, cu degetul catre presedintele suspendat. Dovedit in cateva cazuri pentru abuzuri si coruptie. El personal. Familia sa. Partenerii lui politici si de afaceri. Grupul sau ilegitim de interese. Si sa lanseze un mesaj simplu, cum ar fi "demite-l pe corupt!". Iar cand acelasi Basescu ii acuza pe raii masoni, ar trebui devoalate imediat legaturile acestuia cu Ioan Talpes. Care este un rau mason. Mesajelor brutale, dar in definitiv simple, lansate de Traian Basescu li se cuvin raspunsuri la fel de explicite. Si la fel de taioase. Partidele care reprezinta peste doua treimi din electoratul Romaniei, atunci cand vor sa transforme suspendarea in demitere au, pe de o parte, obligatia fata de propriul electorat sa vina cu un mesaj comun. Unificator. Indiferent de culoarea politica a partidelor. Pentru ca si proiectul este comun. Un produs nu poate fi promovat prin sloganuri diferite. Si nici un presedinte expirat nu poate fi debarcat cu sloganuri care se bat cap in cap. In fine, pe de alta parte, sarcina PNL, PSD, PRM, UDMR si PC este de a propune, inca de acum, o alternativa. Chiar daca nu intreaga populatie a Romaniei este tributara imaginii unui voda, tot cred ca este necesar sa le explicam oamenilor ca, eliberandu-ne de Basescu, suntem capabili sa promovam un om cu capul pe umeri care sa se poata instala la Cotroceni. Din pacate, asemenea tipuri de mesaje simple, coerente si eficace au lipsit. Daca vor lipsi si azi sau maine, atunci castigatorul referendumului va fi Basescu. Si circul va continua.
Dar chiar daca proiectul demiterii lui Basescu se va dovedi utopic si va esua, tot nu inseamna ca Parlamentul, cea mai importanta institutie a sistemului democratic, va fi zdruncinat sau daramat. Cu atat mai putin el poate fi taxat drept ilegitim. Nici actele Parlamentului nu pot fi vreodata ilegitime. Ci doar, eventual, gresite. Este regretabil ca personalitati publice care se pretind a fi carturari, cum este Mircea Mihaies, isi permit sa arunce pe piata fumigene precum ideea limitarii numarului de mandate de parlamentari. Fara a fi capabil sa invoce, dincolo de cateva alegatii pur teoretice, vreun exemplu macar de stat modern, democratic, in care sa se fi procedat astfel. In dorinta de a-l apara pe Basescu, Mihaies recidiveaza si merge atat de departe incat imi batjocoreste fiul. Il anunt ca ii stau la dispozitie si cu restul familiei. Inclusiv cu nepotelul, care are doi ani. Macar sa-si limpezeasca astfel mintile.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.