In conceptia presedintelui suspendat Traian Basescu, el a devenit victima a faptului ca nu a facut parte din sistemul existent in timpul perioadei de tranzitie, ca si a ostilitatii unor politicieni fata de decizia sa de a deschide arhivele Securitati
In conceptia presedintelui suspendat Traian Basescu, el a devenit victima a faptului ca nu a facut parte din sistemul existent in timpul perioadei de tranzitie, ca si a ostilitatii unor politicieni fata de decizia sa de a deschide arhivele Securitatii si de a garanta independenta justitiei. Cum capacitatea sa de a mistifica este enorma, socotim necesar sa amendam spusele sale, cu documentele in fata. Ne referim, deocamdata, la pretinsa sa actiune de a garanta independenta justitiei. Este, probabil, o dorinta de ultima ora. In cariera sa de persoana publica, actele de incalcare a justitiei, facute cu rea-credinta, sunt numeroase. Prezentam in numarul de azi doar doua cazuri, din lipsa de spatiu.
Ordinul MT 462/96 si urmarile lui
Este actul prin care ministrul Basescu a dispus desfacerea contractului de munca, fara preaviz, si indepartarea imediata din institutie a d-lui Gabriel Stefanescu, fost sef al Departamentului de Control din minister. Ordinul, nemotivat, este lovit de nulitate intrucat - constata Judecatoria Sectoului1 Bucuresti in sentinta civila nr. 17407/3.12.97 - incalca dispozitiile imperative ale art.143 din Codul Muncii care cere sa se indice motivele, procedurile legale pe care se intemeiaza masura luata precum si organele la care poate fi atacat. "Aceste conditii de forma procedurale reprezinta garantii juridice de ocrotire a angajatului impotriva abuzurilor administratiei", se arata in sentinta. Pe scurt, Judecatoria declara ordinul 462 nul, dispune reintegrarea petentului pe aceeasi functie, plata salariului si a sumei de cinci milioane de lei reprezentand daune morale. Ce face domnul ministru, cel care afirma azi ca a fost suspendat fiindca a dorit sa asigure independenta justitiei? Pune juristii ministerului sa ticluiasca o contestatie la instanta superioara. Tribunalul mentine dispozitiile primei hotarari. Basescu, jucator tare cum il stim, trece la masuri de mana forte: il instaleaza pe dl. Ovidiu Grecea (absolut nevinovat in cauza) in functia vacantata abuziv, acordand tot atata respect deciziei magistratilor cat unei sticle de whisky goale! Era vorba de o hotarare definitiva, irevocabila, investita cu titlu executoriu prin formule solemne care ii obliga pe agentii fortei publice sa purceada neconditionat la punerea in aplicare. Cine sa se puna insa cu explozivul inalt demnitar?! Cum explica situatia justitiarul Basescu? L-a demis pe Gabriel Stefanescu fiindca acesta "ar fi aprobat, in 1993, in calitate de imputernicit al statului, inceperea negocierilor in celebra afacere Petromin - Forum Maritime. Traian Basescu ne-a marturisit ca o alta culpa a lui Stefanescu a fost aceia de a-i fi convins pe membrii comisiei parlamentare Vonica si Bivolaru ca ordinul ministrului privitor la introducerea pavilionului de complezenta pe nave romanesti ar fi ilegal". La sfarsitul discutiei cu ziaristul, Basescu a conchis: "Sunt absolut de acord ca hotararile judecatoresti trebuie respectate. Imi asum responsabilitatea neangajarii lui". Intrebat de ce nu respecta, in spiritul si litera legii, o hotarare judecatoreasca definitiva si executorie, Traian Basescu a batut cu pumnul in masa si a declarat in stilu-i caracteristic: "Imi asum aceasta raspundere. Buna ziua!" (" Adevarul" din 29.05.2000). E clar, Suspendatul are acelasi nivel de intelegere a legalitatii ca Pristanda!
"Dispret suveran fata de lege"
Contactat de noi, dl. Stefanescu ne-a declarat:
"Afirmatiile lui Basescu in legatura cu aprobarea afacerii Petromin - Forum Maritime sunt aberante. Eu aveam imputernicirea ministerului sa incep negocieri; nu eram singur ci in echipa cu alti doi imputerniciti ai statului, d-nii Serban Mihailescu si prof. Ion Alexa de la ASE. Adevarul este cu totul altul: ca sef al departamentului de control, am stabilit cu claritate rolul de artizan al lui Basescu in praduirea flotei romane, in complicitate cu Calin Marinescu si Virgil Toanchina, constatari pe care le-am materializat in rapoarte care, sub semnatura ministrilor Paul Teodoru si Aurel Novac, au fost inaintate Parlamentului, Guvernului si Politiei. Se refereau la <<tunurile>> numite Petroklav - Norvegia, Minerva si Blue Eyes, fosta Oltenia, nava ipotecata de trei ori. Nu am nici cea mai mica indoiala ca Traian Basescu e vinovat de dezastrul flotei romane ca si de mari afaceri ilegale in materie de cai ferate, drumuri, aviatie, precum si de indatorarea ministerului cu credite externe reprezentand sume uriase. Sa ne intelegem, datoriile contractate de Basescu sunt platite de la buget deci din banii contribuabililor. Este ceea ce a stabilit si Parchetul in rechizitoriul care zace bine ascuns. Basescu este direct interesat sa revina in functie. Nu de binele romanilor il doare ci de propria piele. Insul practica un dispret suveran fata de lege. Meschin si razbunator, nu se da in laturi sa zdrobeasca destine si cariere. Toti procurorii si politistii care s-au ocupat de flota au fost redusi la tacere si se tem de razbunarea lui. Repet avertismentul pe care l-am facut in mass-media inca in 1994: Basescu e un pericol public pentru societatea romaneasca".
Afacerea Rostock
La 29.09.91, orele 9,20, cargoul Rostock, apartinand flotei fostei Uniuni Sovietice, a blocat canalul Sulina la mila 31, in dreptul localitati Partizani, exact acolo unde fluviul era lat de 120 m (nava avand 118!).
Ca sa poata trece navele mari, de mineraliere depinzand insasi activitatea Combinatului Sidex - Galati, a fost nevoie sa se mutileze albia canalului, dislocandu-se imense cantitati de pamant din malul stang. Operatiunile, al caror cost real nu va fi, probabil, nicicand cunoscut de contribuabili, au durat multa vreme pana sa se reia navigatia - desi nu si a navelor cu pescajul maxim pe care il permisese canalul inainte de eveniment. Imediat dupa esuare, intre Administratia Fluviala a Dunarii de Jos (AFDJ) si firma ucraineana NDP s-a realizat o intelegere in vederea ranfluarii, intelegere careia Calin Marinescu - Shogunul - pe atunci Ministru Secretar de Stat in M.T. (de fapt un periculos infractor, cum avea sa se dovedeasca curand) i-a opus un veto categoric, sub motiv ca descotorosirea fluviului de epava priveste exclusiv partea romana. Am publicat atunci articolul "Welcome, Mr Page! exclama escrocii din transporturile navale" (8.01.92) care i-a iritat enorm pe ministrul Basescu si pe prietenul si protejatul acestuia Shogunul, mai ales ca Basescu a fost interpelat in Parlament. Am pus intrebari stanjenitoare ramase fara raspuns. Ani indelungi epava a ramas pe canal.
"Atingerea intereselor nationale"
Sa revenim: ministerul a trimis, la 22.11.91, o "echipa de soc" in vederea unei anumite solutionari a cazului, echipa dintre membrii careia unii erau simpli figuranti pentru impresie artistica, spre deosebire de unul, fara nici o calitate oficiala dar prieten cu Basescu si proprietar de firma particulara, angajat in numele AFDJ, intr-o operatiune asupra careia Administratia nu avea nici un control. Urmare a articolului: scandal imens, iesiri isterice si un comunicat al M.T. conform caruia "tinand seama de perspectivele atingerii iminente a intereselor nationale prin publicarea, chiar trunchiata, a unor informatii cu caracter strict confidential, se intreprind demersurile necesare pentru actionarea in justitie a celor vinovati de aceasta situatie. Se aduce la cunostinta totodata ca, pentru neasigurarea protectiei necesare documentelor si informatiilor cu caracter confidential, fapta cu consecinta pagubitoare tarii, conducerea Ministerului Transporturilor a destituit incepand cu data de 08.01.1992, Consiliul de Administratie al R.A.F.D.J.". Asadar, incercarea de a se proteja, prin mijloacele presei, banul si interesele publice devine "atingere iminenta a intereselor nationale".
Cariera curmata de Basescu
Este revoltator, la fel ca actul demiterii intregului Consiliului de Administratie al AFDJ, in chiar ziua aparitiei articolului! Conform acestei logici strambe, consiliul in plen imi furnizase informatii antinationale (pe care de fapt mi le strecurase cineva din cercul select al finilor cunoscatori ai treburilor dinauntrul MT). Nici cercetare prealabila, nici stabilirea unei eventuale vinovatii - nimic! De fapt lovitura demiterii in bloc tintea o anumita persoana nedispusa la jocuri de culise, proaspatul director general al administratiei de care ministrul, sfidand si morala si legea, s-a descotorosit fara jena. Tanarul inginer Florin Mihalache a inceput un lung sir de procese de-a lungul carora a simtit mereu gheara lunga a factorilor interesati in matrasirea sa. Nu si-a aflat nici pana azi dreptatea. Cariera unui profesionist de exceptie a fost curmata de Basescu, care are azi nerusinarea sa afirme ca suspendarea i se trage si de lupta lui pentru asigurarea independentei justitiei. Nici ca se poate indecenta mai mare! Am prezentat doar aceste doua cazuri de sfruntata nesocotire a deciziilor magistratilor de catre inaltul demnitar Traian Basescu pentru ca ne lipseste spatiul. In privinta dublei perceptii a notiunii de Justitie de catre Suspendat, in curand.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.